Bærum kommune jobber med å etablere et enda mer robust tilbud for forebygging og hjemmebaserte tjenester.
Kommunen drifter i dag mange institusjonsplasser til eldre, sammenlignet med andre kommuner, som for eksempel Drammen og Asker. Bærum kommune jobber med å etablere et enda mer robust tilbud for forebygging og hjemmebaserte tjenester. Fagdekningen i hjemmetjenesten er økt, og det jobbes videre med etableringen av ambulerende og spesialiserte team. Dette for å møte veksten i antall eldre med tiltak som kan bidra til at flere eldre kan bo hjemme lenger. Samtidig skal de som trenger det, fortsatt motta helse- og omsorgstjenester, både i eget hjem, og i et mer spesialisert sykehjemstilbud ved behov.
Foreslår å avvikle 150 institusjonsplasser
I budsjett- og økonomiplanarbeidet for perioden 2025–2028, anbefaler kommunedirektøren en dreining fra institusjon til hjemmetjenester. Dette innebærer en avvikling av 150 institusjonsplasser allerede i 2025.
Som en følge av dette, foreslås det at noen institusjoner legges ned, samtidig som den generelle kompetansen i sykehjem og helsehus på sikt skal øke ytterligere, for å gi et mer robust og helhetlig tilbud. Eksempelvis vil Mariehaven helsehus utformes som et spesialisert helsehus med 72 korttidsplasser og medisinsk kompetanse, mens Lønnås helsehus vil tilby 66 korttidsplasser.
– Samtidig som vi må kutte mange kostnader, vil denne omstillingen legge til rette for mer effektive helse- og omsorgstjenester, samt mer fleksibel bruk av medarbeideres kompetanse, forteller direktør for aldring og mestring, Liv Blom-Stokstad.
Institusjonene som foreslås avviklet er Gullhaug sykehjem, Stabekk helsehus og hospice og Belset omsorgsboliger, samt en etasje ved Stabæktunet sykehjem. Videre foreslås avvikling av en mindre avdeling på Lindelia sykehjem, for å utvikle en mer fleksibel dagsenterdrift, med utvidede åpningstider. I tillegg vil nye Oksenøya sykehjem bli tatt i bruk for fullt i løpet av 2025, noe som gir en total kapasitet på Fornebu på 150 sykehjemsplasser.
Nye måter å jobbe på
Bakgrunnen for hvilke institusjoner som foreslås nedlagt, handler om bygningenes egnethet som fremtidige helseinstitusjoner, da det er flere som har både rehabiliterings- og ombyggingsbehov for å møte fremtidige krav til drift.
- Disse forslagene handler om å møte innbyggernes behov med færre ressurser tilgjengelig, da må vi etablere en fleksibel tjeneste og jobbe på nye måter, forteller Liv Blom-Stokstad.
Kommunedirektøren understreker i forslaget behovet for en omstillingstakt som tar høyde for tilpasninger og videre planlegging. Dette innebærer en videreføring av medvirkningsprosesser og vurdering av hvordan kommunens bygg og tomter kan bidra til både aldersvennlig samfunnsutvikling, og fremtidige helse- og omsorgstjenester.