Bærum kommune tar grep for å bekjempe ungt utenforskap gjennom redesign av kommunale tjenester.

Bærum kommune, i samarbeid med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), har lansert forskningsprosjektet Re:Structure. Dette fireårige initiativet, som starter i juni 2025, har mottatt 16 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet og skal jobbe systematisk med å forebygge ungt utenforskap. Prosjektet setter søkelys på hvordan strukturelle endringer i kommunale tjenester kan bidra til en mer inkluderende hverdag for unge.

Utfordringen med ungt utenforskap

Ungt utenforskap er en av de store samfunnsutfordringene i dag. Nåværende tilnærminger fokuserer ofte på reparerende tiltak som hjelper individer tilbake til utdanning eller arbeid. Re:Structure ønsker å snu denne modellen ved å jobbe proaktivt og redesignere tjenestene sammen med ungdommer som selv opplever utenforskap​​.

Ungdom som medforskere

En viktig aspekt i prosjektet er involveringen av lokale ungdommer i alderen 12–25 år som medforskere og meddesignere. Gjennom deltakelse i alle prosjektets faser, fra å identifisere barrierer til å utforme nye løsninger, vil ungdommer i Bærum spille en sentral rolle i å forme morgendagens tjenester​​.

Mål om strukturelle endringer

Prosjektet skal gjøre de ofte usynlige strukturene som skaper utenforskap, synlige. Dette innebærer å utfordre normer og antagelser som påvirker hvordan tjenester utformes. Ved å adressere disse strukturene systematisk, ønsker kommunen å utvikle nye løsninger som forebygger utenforskap, ikke bare for enkeltindivider, men også for samfunnet som helhet​​.

Partnerskap og samarbeid

Re:Structure er et samarbeid mellom flere aktører, inkludert Asker kommune, KS, NTNU, og en rekke forsknings- og ungdomsorganisasjoner. Dette læringsnettverket skal dele erfaringer og sikre at løsninger kan overføres til andre kommuner i Norge​​.

En inkluderende fremtid

Prosjektet er et steg i retning av en mer inkluderende fremtid hvor kommunale tjenester utformes slik at de fremmer fellesskap og tilhørighet.

– Design handler om å finne svarene på hvordan vi kan gjøre noe med problemene. Dette er en unik mulighet til å ta tak i utfordringene som ungdom står overfor og skape varige strukturelle forbedringer, sier Audun Formo Hay, stipendiat og prosjektleder fra Bærum kommune.

Bærum kommune ser frem til å dele erfaringer og resultater fra prosjektet, som har potensial til å bli en modell for andre kommuner.