Etter et innbrudd på gamle Hamang transformatorstasjon, lakk det ut større mengder olje i Sandvikselva. Utslippet er nå under kontroll, og det er i dag ingen større bekymring for miljøet i fjorden.

Hva har skjedd?
Søndag kveld 16. mars ble det gjort skadeverk på Statnett sitt anlegg på gamle Hamang transformatorstasjon. Det var klippet hull i et gjerde og noen hadde skrudd opp en kum slik at olje kunne strømme ut.
Kildesporingsgruppen i Vann og avløp i Bærum kommune og Brannvesenet var raskt på stedet for å hjelpe Statnett med å finne kilden og stanse videre utslipp. Utslippet ble i hovedsak da stanset, og det ble lagt ut sugematter og etterhvert lenser i elva for å ta opp mest mulig av oljen.
Statnett anslår at cirka 88.000 liter transformatorolje rant ut før man fikk stanset utslippet. Til nå er det samlet opp cirka 71 000 liter olje. Mesteparten av det gjenstående antar man ligger i grunnen og vil kunne «vaskes ut» ved nedbør, og sige videre ut via overvannsledninger og grøfter.
Transformatoroljen er nedbrytbar over tid, men kan i større mengder føre til skade på naturen. Oljen er ikke giftig for mennesker. Det er foretatt jevnlige befaringer langs Sandvikselva og ned mot fjorden, uten at det så langt har blitt rapportert om skader på dyrelivet i området.
Status per 11. april 2025:
-
Nye vannprøver viser at det er trygt å bade ved Kadettangen. Folkehelsekontoret følger med på prøveresultatene fremover, og dersom det blir endringer, oppdaterer vi varselet deretter.
- Til nå er det samlet opp cirka 71 000 av 88 000 liter olje som lakk ut.
- Det er etablert effektive og mer permanente løsninger som sørger for at utslippene fra grunnen rundt trafostasjonen og til elva er under kontroll.
- Etter nedbør (10–15 mm) ble det observert noe mer oljeutslipp øverst i elva, som forventet. Dette skyldes at nedbør «vasker ut» olje fra grunnen og ut i elva.
- Det er gravd en grøft rundt trafostasjonen som hindrer olje som ligger i grunnen under å renne ut. Det kan ligge mye trafoolje under selve trafostasjonen, men dette vil fjernes på et senere tidspunkt.
- Lensene fungerer godt, og hindrer at oljen sprer seg ut i fjorden. De inspiserers daglig. Nye dronebilder viste ingen synlig olje nedenfor lensene.
- Kystverket og Statsforvalteren har på nåværende tidspunkt ingen stor bekymring for miljøet i fjorden basert på undersøkelsene som er gjort til nå.
- Kontroll langs elva viser ingen skader på fugl, fisk eller annet dyreliv.
- Det tas jevnlige vannprøver. Til nå har ikke disse vist spor av olje i vannet, annet enn akkurat ved utslippstedet.
- Det er tidligere observert mindre mengder olje enkelte plasser i elva og ved fjorden. Oljen så ut til å løse seg raskt opp i fjorden.
- Elvepromenaden (området over Rigmorbrygge) vil ikke være tilgjengelig med småbåt så lenge den nederste lensen opprettholdes. Det må tas høyde for at situasjonen er langvarig.
Hvem har ansvaret for oppryddingen?
- Det er Kystverket som er ansvarlig forurensningsmyndighet ved akutt forurensing både til sjø og på land, og har her det overordnete ansvaret for å verne om liv, helse, naturmiljø og næringsinteresser. Kystverket har dermed ansvaret for å koordinere og kontrollere oppryddingsarbeidet.
- Det er ansvarlig forurenser, i dette tilfellet Statnett, som har plikt til å iverksette tiltak. Statnett har tatt ansvar for håndteringen, og leder det utførende arbeidet.
- Selskapet Miljøvakta AS har på vegne av Statnett fått i oppgave å håndtere oppryddingen, prøvetaking og andre tekniske tiltak.