Se Bærums vakre og verdifulle natur!

Visste du at det er i de døde trærne det er mest liv? Eller at dragehodeglansbillen bare kan overleve på dragehodeplanten? Har du hørt om den vakre nakensneglen? Situasjonen for verdens arter og naturtyper er akutt, og det er viktig å stanse ytterligere tap av naturmangfold, også i Bærum.

Flere av artene og naturtypene i Bærum har verdi både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Den kalkrike berggrunnen og gunstig klima gir bosted for sjeldne planter, sopp, insekter, fugler og dyr – arter som gjør Bærum til et av områdene med rikest naturmangfold i Norge.  Naturen gir enkel tilgang til rekreasjon og friluftsliv, og bidrar til god helse og livskvalitet. 

Hjorterot med moskusbukk. Hjorterot vokser få andre steder enn i indre Oslofjord. Den kritisk truede hjorterotflatmøllen er avhengig av denne planten for å overleve. Bildet er fra Smedtangen på Fornebu.

Foto: Joran Bjerke

Bærum og Oslofjorden er under sterkt press

 Det bygges fortsatt ned verdifull natur, og de mange arealinngrepene er den største trusselen mot naturen i Bærum. Dumping av hageavfall bidrar til at fremmede arter og plantesykdommer sprer seg. Klimaendringer, overhøsting, forurensning, endret drift i jord- og skogbruk og tråkkslitasje, særlig langs kysten, skader også naturen. En temaplan for naturmangfold viser hvilke grep Bærum bør ta for å stanse tap av natur i vann og på land, og restaurere og styrke ødelagte områder. Vi må ta mer hensyn til naturmangfoldet, og særlig i arealplanleggingen. Det må bli mer attraktivt å gjenbruke allerede nedbygde arealer framfor å bygge ned natur.

Havets regnskog. Ålegrasengene er verdifulle karbonlagre og oppvekstområder for berggylt, torsk og andre fiskearter. Ålegrasengene var tidligere utbredt i grunne sjøbukter langs Bærumsfjorden. I dag er de på retur i hele Europa.

Foto: Jonas Thormar / Havforskningsinstituttet

Grep for å ta bedre vare på naturen i Bærum

I 2024 vedtok Bærum en handlingsplan som følger opp temaplanen. Den skal bidra til at vi tar bedre vare på naturen i Bærum gjennom blant annet naturkartlegging, skjøtsel av truet natur, økt samarbeid med frivillige og å spre kunnskap om Bærums naturmangfold.

- Vi har et ansvar for at kommende generasjoner kan glede seg over og oppleve naturen, sier Martine Knudsen, overlandskapsarkitekt i Bærum kommune.

Hettemåkebestanden har nesten blitt halvert i Norge de siste tiårene, og rødlista fra 2021 omtaler hettemåken som «kritisk truet». Våren 2022 ranet en mann 1200 hettemåkeegg fra minst 411 reder på Geitholmen naturreservat i Bærum. Ingen enkelthandling har gjort like mye skade på naturmangfoldet noen gang, ifølge BirdLife Norge som anmeldte saken til økokrim. Mannen fikk en bot på 30 000 kroner.

Foto: Foto: Paal Alme

En forsikring mot kommende klimaendringer

Natur og økosystemer er avgjørende for å kunne motvirke og tilpasse oss pågående og kommende klimaendringer. Naturen bidrar til å redusere faren for flom, erosjon og overoppheting. Økosystemene gir oss blant annet mat, medisiner og rent drikkevann. Å ivareta eksisterende vegetasjon og jordsmonn, spesielt myrer, er nødvendig for å opprettholde lagring av karbon.

Vakker, sjelden og sårbar. Knollmjødurten er i tilbakegang på grunn av tråkkslitasje, fremmedarter og nedbygging av natur, spesielt i strandnære områder ved Oslofjorden.

Foto: Karsten Nordal Hauken

Reparasjon og vern av ødelagt natur  

FNs naturavtale fra desember 2022 har som mål å stanse den menneskelige ødeleggelsen av naturen, og begynne å gjenopprette den naturen som allerede har gått tapt innen 2030. Avtalen er et veiskille i global naturpolitikk, og gir forpliktelser også i Bærum. Bærums temaplan naturmangfold foreslår å lage en oversikt over natur som er mulig og nødvendig å restaurere. 

- Statens naturoppsyn har startet å restaurere myrer i marka. Ålegrasengene, edelløvskogene og ødelagte kantsoner langs vassdrag har også behov for reparasjon, forteller Martine Knudsen. Naturrestaurering er ressurskrevende og kostbart, og kan ikke erstatte nedbygget natur. Derfor bør ikke lovnader om restaurering være argument for å bygge ned natur, står det i temaplanen.