Mandag morgen syklet Julie Dønnestad for første gang til jobben i Akershus fylkeskommune, som ligger ved bussterminalen i Oslo. Det er 14 kilometer. Før har hun tatt T-banen.
- Det var en veldig fin start på dagen, spesielt i dette været. Sykkelturen tok 38 minutter. Det er det samme jeg brukte fra dør til dør før, sier Julie.
Julie var en av mange som møtte opp på Bekkestua for å fikse skavanker på sykkelen en torsdag i slutten av mars. På verkstedet fikk Julie luft i dekkene, justert girene, flyttet på en skjerm som går inn i hjulet, og hjelp til at sykkelen ikke lenger skrangler når hun sykler. I etterkant var hun fornøyd.
- Det er første gang sykkelen har vært lydløs på lenge, forteller Julie.

Foto: Knut-Martin Løken, Ruter
De fleste planlegger å sykle
Torsdag 27. mars stengte T-banen mellom Borgen stasjon og Oslo sentrum. T-banen vil være stengt frem til november. Nedstengingen skyldes oppgradering av Majorstuen stasjon, påkobling av Fornebubanen og installering av nytt signal- og sikringsanlegg. Selv om arbeidet vil gjøre det vesentlig bedre å reise kollektivt på sikt, får mange innbyggere i Bærum en utfordrende hverdagslogistikk i perioden det pågår.
To uker før nedstengingen dro sykkelkoordinatorene i Bærum til T-banestoppene på Bekkestua, Jar og Østerås for å snakke med innbyggere som blir berørt når T-banen er stengt.
- Flertallet hadde lagt en plan. Flere planla å ta 140-bussen fra Jar, eller 150-bussen fra Bekkestua, og noen skulle se hvordan det gikk å ta buss for T-bane. Andre skulle gå fra Borgen. For noen var bil eneste muligheten for å få logistikken til å gå opp med levering av barn til barnehage, skole og aktiviteter, forteller Håvard Almeida Eriksson, sykkelkoordinator i Bærum kommune.
De fleste Håvard snakket med hadde planlagt å sykle. Flere skulle uansett sykle i sommersesongen, og noen ble inspirert av å snakke med sykkelgjengen fra kommunen.
- Vi pratet med rundt 150 personer. Av disse fortalte hele 35 prosent at de planlegger å sykle! Det er vi veldig glade for, sier Håvard.

Sykkel for T-bane
For å lette trykket på bussene ønsker Ruter at flest mulig velger sykkel hele veien, om de kan. Bærum kommune jobber for å gjøre det enklere for innbyggerne å velge sykkelen, og har samarbeidet med Ruter og Oslo kommune for å finne gode løsninger. Et av tilbudene er gratis sykkelverksted på Jar, Bekkestua og Østerås stasjon den siste uken i mars, og den første uken i april.

På Bekkestua stilte kommunikasjonssjefen i Ruter, Knut-Martin Løken, opp på sykkelverkstedet for å svare på spørsmål.
- Jeg opplevde at mange ønsket å slå av en prat, og alle var imøtekommende og hyggelige. Samtalene var sammensatte og forskjellige. De fleste så på avviksperioden med noe bekymring, men i ulik grad. En familiefar var på sykkelverkstedet for å sykle til jobben på Tøyen gjennom hele perioden. Noen ga tydelig beskjed om at de er misfornøyde med at blåtrikken ikke lenger går, og at dette kombinert med buss for bane mellom Borgen og Majorstuen i lang tid fremover, er for mye på en gang, forteller Knut-Martin i Ruter.