Samskaping for å nå bærekraftsmålene

I mai 2019 ga regjeringen norske kommuner et klart oppdrag om å legge FNs bærekraftsmål til grunn når vår tids største utfordringer skal tas tak i. Siden den gang har såkalt «lokalisering» av bærekraftsmålene vært i fokus blant kommunene. Dette gjelder ikke bare klimaendringer (som ifølge regjeringen skal sikres i kommuners planlegging) men andre mål, blant annet Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn og Mål 17: Samarbeid for å nå målene.

Bærum kommunes prosjektside

NTNU i Ålesund sin prosjektside

Hvordan skal målene iverksettes i praksis og hva betyr dette for offentlig samhandling, styringssystemer og beslutningsprosesser?

Forskere og innbyggere har kritisert implementering av grønn politikk for å ikke ta hensyn til forskjellige synspunkter, kompetanse, kapasiteter og levekår. Etter vår mening kan «samskaping» spille en avgjørende rolle i å nå bærekraftsmålene. Samskaping for bærekraft innebærer samarbeid mellom innbyggere, næringsliv, frivillige organisasjoner, akademia og offentlig sektor for å utvikle bærekraftige løsninger tilpasset lokale behov¹. Denne tilnærmingen er nært knyttet til sosial innovasjon, som søker å løse samfunnsproblemer på nye måter for å skape mer effektive, bærekraftige eller rettferdige løsninger². «Data-drevet» samskaping er et ekstra lag og representerer et løfte om mer effektive og informerte beslutningsprosesser gjennom bruk av data og digitale verktøy som. Ett eksempel er en digital tvilling, en nøyaktig digital representasjon av et fysisk objekt, system, prosess eller miljø som kan kontinuerlig oppdateres og da brukes i beslutningsprosesser. 

Dessverre finnes det relativ lite veiledning rundt effektiv bruk av samskapingsmetoder i kommuner (et unntak er KS sin «Håndbok i lokal samskapende sosial innovasjon»³), og lite bevissthet rundt hva dette kan gi som bidrag. Dette førte til oppstarten av prosjektet Data-drevet samskaping, et spennende samarbeid med NTNU, Bærum kommune, Ålesund kommune og AugmentCity som partnere. I prosjektet har vi søkt å skaffe oss kunnskap om samskaping som metode, med støtte av data-drevet platformer, gjennom å benytte det som tilnærming i to case – ett i Ålesund og ett i Bærum. 

Felles for kommunene er også forståelsen at det ikke vil være mulig å nå bærekraftsmålene uten å samarbeide tett med privat sektor og innbyggere. Det er ikke det offentlige alene som eier utfordringene, behovene eller løsningene.

- Datadrevet samskapings sluttsrapport

Rolee Aranya, professor ved NTNU, og Hamish Hay, tidligere forsker på NTNU og nå teknologirådgiver ved Bærum kommune, har jobbet i prosjektet fra startsfasen med et dypt kunnskapsgrunnlag innen samskaping. De har gjennomført en rekke videointervjuer med interessenter for å reflektere over prosessen, noe som vi vil dele litt her i bloggen! 

Hvorfor samskaper?

Samskaping er når alle grupper knyttet til en interesseområde samarbeider slik at resultatet blir helhetlig godt. Tradisjonelle beslutningsprosesser og styringsprosesser benytter såkalte "eksperter" som kunnskapskilder, slik som i byplanlegging og politikk. Dette kan føre til raske beslutninger, men ofte med et dårlig resultat. Grunnen er at vi eksperter som regel mangler en stor del av kunnskapen som resten av samfunnet besitter. Bærekraftsmålene, tvert imot, krever at folk jobber sammen på tvers av fag, sektorer og interesser.

Det har vært en økende interesse for medvirkning i det siste, der "utradisjonelle" aktører inkluderes i beslutningsprosesser. Problemet med dette kan være at medvirkningen kan være overfladisk uten å gi interessentene reell innflytelse – noe som kan føre til skuffelse og manglende motivasjon til å delta i videre prosesser. Men hva er den potensielle verdien av samskaping, når det gjøre på riktig måte? Noen av våre interessenter deler sine meninger i denne videoen. 

Hva er forskernes rolle i DatSam?

Som forskere på NTNU har vi bygget opp en rekke kompetanser knyttet til samskaping. Ofte er det «ikke-eksperter» som sitter på et kunnskapsgrunnlag som kan endre hele problemforståelsen, og vår rolle var å støtte de som skulle mobilisere interessentene lokalt i prosjektfasen.

Tidlig i vår undersøkelse oppdaget vi at kommunene ikke hadde noen etablerte måter å engasjere offentligheten og interessenter i slike innovasjonsprosjekter for bærekraftsmålene. Det var også få tidligere eksempler på slike prosjekter. Derfor brukte vi prosjektet til å bygge kompetanse og kontekstualisere en verktøykasse av samskapingsmetoder. Verktøykassen inneholdt 12 metoder og hver metode ble vurdert med tanke på bruksfordeler og ulemper i DatSam. I denne videoen introduserer vi vår rolle i prosjektet:

Figur: Grundig kartlegging av et system i Ålesund kommune Kartlegging av potensielle case-områder mot data tilgjengelighet og potensialet for samskaping Identifiseringen av en kjernegruppe av interessenter med høy grad av makt og interesse

Finnes det potensiale for bedre bruk av data i beslutningsprosesser?

I prosjektet har vi lagt til et ekstra lag over samskaping – nemlig bedre bruk av data og tilhørende verktøy. Vi mener at i dagens samfunn er felles tilgjengelighet til data avgjørende for å ta bedre beslutninger, og da kan interessenter, både såkalte "eksperter" og "ikke-eksperter", jobbe mye mer løsningsorientert når de får bruke samme datakilder. Digitale tvillinger og andre visualiseringer kan spille en avgjørende rolle i beslutningsprosesser, og i prosjektet har vi undersøkt å bruke nye dataplattformer i begge av casene. I Ålesund kommune, har de brukt visualiseringsverktøy for å forutsi marin søppel "hotspots"4, og har samlet og analysert data fra samfunnet i en mobil app. I Bærum kommune, har de forsøkt å bygge en visualiseringsmodell sammen med AugmentCity5 for å bedre håndtere energiforbruk i skolebygg. Våre interessenter diskuterer potensialet for bedre bruk av data i denne videoen. 

Utfordringer med samskaping

Som forskere mener vi at samskaping kan ekskludere like mye som inkludere. I tillegg kan samskaping og medvirkning skape høye forventninger som ikke tilfredsstilles. Våre interessenter reflekterer over utfordringene knyttet til samskaping og medvirkning i denne videoen. 

Hva tar vi med oss videre?

Vi konkluderte med at lokalisering av bærekraftsmålene krever at interessenter involveres direkte, spesielt der det gjøres viktige valg og prioriteringer. Som sagt, kan medvirkningsprosesser som ikke gir reell innflytelse over veivalg være kontraproduktive. Vi og være interessenter reflekterer over hva vi har lært av prosessen i denne videoen. 

Vi har samlet seks viktige læringspunkter som vi kan ta med oss videre: 

  1. Problemforståelse:

    Det er essensielt å forstå selve problemet. Det kan være fristende å hoppe over dette steget og rett til løsninger, men da kan man ende opp med å løse et problem som ikke er aktuelt. Ved å bruke tid og ressurser på å kartlegge problemet med en metode som heter Gigamapping6, kan man jobbe mye mer løsningsorientert. Ålesund kommune brukte betydelig td på en åpen prosess for å sikre felles interesse og eierskap til problemstillinger, noe som har vært en bedre tilnærming for å motivere og aktivere interessenter og å bygge et innovasjonsøkosystem for varig innovasjon. 
  2. Hørt, ikke bare spurt:

    Det er enkelt å spørre noen om deres mening. Det er vanskeligere å ta hensyn til alle meninger i beslutningsprosessene. Samskaping er ikke en suksess hvis folk bare har blitt spurt. Det er avgjørende å bruke tid, ressurser og metoder for å integrere kunnskap og vise folk hvordan deres innspill skal brukes videre. En åpen prosess øker tilliten i prosessen. 
  3. Samskaping er ikke noe man gjør på fritiden sin:

    Det forventes noen ganger at folk bruker fritid sin på å delta i medvirkningsprosesser. Det er vitkig å sette av ressurser og tid i norske kommuner til deltakelse der det er mulig. 
  4. Visualisering kan trekke flere:

    Teknologi og bruk av data kan øke bredden av interessenter som involveres i prosessen, spesielt de unge. I tillegg kan slik teknologi hjelpe med å skape en samlet forståelse av konsekvenser av beslutninger. 
  5. Eierskap av utfordringer:

    Ofte er det de som har mest interesse i en situasjon som ikke tar beslutninger. Ved å inkludere slike interessenter kan man bygge eierskap til problemstillingene og etter hvert også løsningene.

Fotnoter

  1. Torfing mfl., 2020 
  2. Lund, 2018
  3. https://www.ks.no/globalassets/handbok-for-samskaping.pdf 
  4. https://sustainabilityanalytics.no/marine-pollution/
  5. https://www.augmentcity.no/ 
  6. https://systemorienteddesign.net/what-is-gigamapping/