22. mars er Verdens vanndag. Dagen markeres verden over i regi av FN. Tema i år er «Bevar isbreene». Isbreene er viktigere for oss enn vi kanskje tror. Ikke minst understreker isbreenes skjebne behovet for handling for å redusere global oppvarming, og sikre viktige vannressurser for fremtiden.
Verdens isbreer minker, og global oppvarming er årsaken. Det er hevet over enhver tvil. I 2023 mistet verdens isbreer mer enn 600 gigatonn vann. Et gigatonn er det samme som 1 milliard tonn. Det er så store tall at det er vanskelig å fatte.
Resultatet er at verdens vannsyklus stadig blir mer uforutsigbar, og konsekvensene er dramatiske for mennesker. Endringer i mengden smeltevann fører til tørke, flom, jordskred og stigende havnivåer, som truer menneskeliv og utallige lokalsamfunn.
Vi her i Norge er heller ikke skånet. Ikke siden 1940-tallet har det blitt målt større tilbakegang av brefronter i Norge. Det viser statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Så hvorfor er dette viktig for oss, annet enn for turister og brevandrere? Vårt drikkevann kommer tross alt fra direkte nedbør og snøsmelting, og vi har så langt vært velsignet med tilstrekkelig både regn og snø. Her i Bærum påvirkes vi i liten grad direkte av bresmeltning, men det er likevel viktig at vi bidrar til klimatilpasning og utslippsreduksjon.
Svaret er enkelt. At isbreene smelter viser den uhyggelige kraften som ligger i klimaendringene. Det er de samme ødeleggende kreftene som skaper det vi stadig oftere kaller ekstremvær. Det blir rett og slett mer vær, vått eller tørt, vind, regn eller snø – og det blir mer uforutsigbart. Ingen av oss er skjermet fra det, verken de som har tatt det innover seg eller de som fornekter det.
Kommunen gjør tiltak
Vi må innstille oss på at det unormale er den nye normalen – og jobbe for å tilpasse oss et mer ustabilt klima. Det betyr at alle som jobber med vannforsyning, og lokale så vel som nasjonale myndigheter, må planlegge for både ekstrem nedbør og tørkeperioder på en helt annen måte enn vi har gjort før. Vi i Bærum har utviklet en løsning med næringslivet som gir verktøy og nye arbeidsprosesser for en mer fremtidsrettet overvannshåndtering – et viktig skritt mot et klimarobust lokalsamfunn.
Men vi må også bremse den globale oppvarmingen og klimaendringene så mye vi kan. Vi må alle handle nå!
Klimaendringene er en utfordring for norske kommuner og alle som jobber med vannforsyning og avløpsrensing. Styrtregn, flom, tørke og unormale temperaturer påvirker vannkildene våre, og kan bety at de trenger bedre beskyttelse eller utvidet rensing for at vi skal kunne levere vann av god kvalitet. Dårligere vannkvalitet kan øke faren for sykdom og oftere kokevarsler. Dette er utfordringer som treffer oss i Bærum, og som har ført til at den daglig driften av vannforsyningen er mer krevende enn tidligere.
Vi som jobber med vannforsyning og avløpsrensing i Bærum kommune bidrar så godt vi kan til det grønne skiftet. Vi reduserer energiforbruket i VA-håndteringen, og vi har et økende fokus på utslippsreduksjon i våre anleggsprosjekter, både gjennom krav og tildelingskriterier. Fra starten av 2024, bruker vi tildelingskriterier for utslippsfrie anleggsprosjekter i alle våre prosjekter. I 2024 ble det i åtte av åtte anskaffelser rigget for å konkurrere på utslippsfritt og biogass, der syv av prosjektene ble tildelt med en forpliktende andel elektrisk/biogass. Innen 2030 skal all anleggsvirksomhet være utslippsfri.
Du kan bidra
Det den enkelte av oss kan gjøre kan virke smått – men det er viktig i den store sammenhengen.
Å tenke på vannet vårt som en viktig ressurs vi må ta vare på og ikke sløse med, er en start. Gjør det til en god vane at ikke en vanndråpe går til spille, gi slanten i vannglasset til blomstene. Ikke la vannet renne når du pusser tennene. Samle regnvann til utevanning. Sett deg inn i hva du selv kan gjøre for å være med å sikre vannressursene for fremtiden!
Alle blir påvirket
Derfor er isbreene viktige. Om ikke annet fordi de viser oss hvor fryktelig galt det er i ferd med å gå – og at det angår oss alle.