Vernepleier bilde

Som vernepleier i Bærum kommune har du mange alternativer å velge mellom. Du kan jobbe med barneboliger, multifunksjonshemmede, i tilrettelagte omsorgsboliger, i forsterket omsorgsbolig og i aktivitet/arbeid.

Sammen finner vi frem til den type boligen og brukere du har både mest lyst til og best forutsetninger for å jobbe med.

I Bærum kommune er vi svært opptatt av faglig utvikling og tverrfaglig samarbeid. Vi har en rekke fagutviklingsvernepleiere, har et eget kompetanseutviklingsstipend og gir støtte til kurs og opplæring. Vi har også en rekke faggrupper og diskusjonsmøter innad og mellom ulike boliger.

Vernepleierfaget i fokus

Andre Jensen, fagutviklingsvernepleier
Karine Jansson Schlytter, fagutviklingsvernepleier

Andre Jensen, fagutviklingsvernepleier  Karine Jansson Schlytter, fagutviklingsvernepleier
Andre Jensen, fagutviklingsvernepleier Karine Jansson Schlytter, fagutviklingsvernepleier

For å skape gode tjenester innen vernepleie, har Bærum kommune satset på utvikling. Et nesten utrettelig ønske om faglig forbedring står høyt på agendaen.

- Selv om vi ligger langt fremme på mye, er det sånn at alt vi gjør kan gjøres bedre, forteller fagutviklingssykepleier André Jensen. For noen kan det kanskje være en utmattende erkjennelse, men for oss er det heller inspirerende.

André og Karine Jansson Schlytter er begge fagutviklingsvernepleiere som vier seg 100 % til faget.

- I Bærum kommune har vi muligheten til å sette av stillinger til å jobbe dedikert med utvikling av faget, forteller Karine. Verken André eller jeg går turnus lengre. Avdelingsledere som må jobbe både med administrasjon og personal har sjelden nok tid til å utvikle faget i tillegg.

I det lokale fagnettverket til André og Karine er det til nå fem rene fagutviklings-vernepleiere ute av turnus, som gir mye rom til å diskutere og forbedre tjenestene de leverer.

Tilgang på kompetanse fra 1949 og fremover

Bærum kommune har alltid hatt god tilgang på faglig kompetente vernepleiere. Den første utdanningen i landet ble etablert på Emma Hjort i 1949, og den første tre-årige utdannelsen startet samme sted i 1961.

- Jeg tror tilgangen på gode vernepleiere tidlig har skapt en kultur for å verdsette faget og satse på videreutdanning i kommunen, sier Karine.

Bærum kommune har et eget kompetanseutviklingsstipend, og både Karine og André har nytt godt av det.

- Jeg fikk dekket en del av min videreutdanning innen positiv atferdsstøtte, forteller André, og alle fagutviklingsvernepleiere får dekket sin praksisveilederutdanning fullt ut.

I tillegg deltar vernepleiere fra kommunen på NAFO-seminaret hvert år, der alle kanonene innen vernepleierfaget samles.

- Her får deltagerne dekket alt – kursavgift og opphold, sier Karine, noe som ikke er fast praksis i alle kommuner. Forutsetningen er dog at man kommer tilbake og sprer kunnskapen man har tilegnet seg.

Andre Jensen, fagutviklingsvernepleier  Karine Jansson Schlytter, fagutviklingsvernepleier
Andre Jensen, fagutviklingsvernepleier Karine Jansson Schlytter, fagutviklingsvernepleier

Samarbeid og bred tilnærming

I tillegg til å holde den faglige fanen høyt, mener Karine og André av tett samarbeid med ulike parter er nøkkelen til å få til et godt tilbud.

- Vi samarbeider mye på tvers av boliger, med faggrupper og diskusjonsmøter med fagpersoner og andre i nettverket rundt bruker, sier André. I tillegg har vi tett samarbeid med pedagoger, leger, sykepleier, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykiatrien og psykologer.

André og Karine jobber mye med beboere med særlig store bistandsbehov, noe som krever en bred, tverrfaglig tilnærming. Det er mange ulike retninger innen vernepleierutdanningen, noe de drar veksel på ofte.

- Det er en stor bredde av tilnærminger som benyttes, fortsetter André. Sentralt står anvendt atferdsanalyse og funksjonelle analyser. Når det er snakk om å endre atferd er vi mer opptatt av hvorfor atferden forekommer enn hvordan den ser ut. Når man vet hvorfor, er det lettere å treffe med tiltakene.

For alle vernepleiere i Bærum kommune er det viktig å ta veloverveide beslutninger som må være basert på gode, faglige argumenter. Men det er mer enn bare faget det tas hensyn til; som vernepleier er det viktig å involvere brukerne og ta hensyn til deres ønsker.

- Vi må alltid huske at det overordnede målet for vernepleiere er å bidra til økt livskvalitet og fremme personens mulighet for selvbestemmelse og deltakelse, forteller Karine. Vi pleier å si at personens ønsker og verdier forteller oss hva vi skal gjøre, mens faget forteller oss hvordan vi skal gjøre det.

Involvering

God tilgang på andre vernepleiere og helsepersonell til tross – det er én gruppe det kanskje er viktigst å involvere.

- Vel så viktig som å ha kontakt med øvrige helsepersonell, sier Karine, er det avgjørende å involvere nettverket rundt brukerne. Det gjelder både ansatte på tilrettelagte arbeidsplasser, men mest av alt familien. Om vi skal skape en hverdag i tråd med brukerens ønsker og premisser, er det viktig at alle trekker i samme retning. Dermed må vi legge stor vekt på å involvere familien.

Det er nettopp når de får til denne type samarbeid at André, Karine og resten av vernepleieren i Bærum kommune får en mestringsfølelse.

- Få ting er så givende som å skape et mer innholdsrikt liv for et annet menneske, avslutter André, med utgangspunkt i hva de selv synes er viktig, ikke bare hva vi som vernepleiere mener er viktig. Å ha funnet riktige forsterkere som gjør at en svært utagerende beboer kan bli med på en tur ute føles meningsfullt.

Kontakt oss

Om det er noe du lurer på, om du ønsker å sende en åpen søknad som helg eller tilkallingsvikar, så kan du sende noen ord om seg selv og hva de er på utkikk etter, sammen med en CV.

Vernepleier@baerum.kommune.no

Ledige stillinger

Miljøterapeut i turnus / Vernepleier i turnus

Møt våre ansatte