Asylsøkere og flyktninger i Norge har rett til helsehjelp. Hvis du oppholder deg i Bærum og ikke har registrert deg som asylsøker, har du kun rett på akutt helsehjelp.
Helsesjekk
Når du bosettes i Bærum, får du raskt tilbud om helsesjekk ved Bærum helse og Friskliv. Her vil en helsesykepleier blant annet kartlegge smittsomme sykdommer ved å ta diverse blodprøver, vurdere behovet for vaksiner og avklare behov for TB-screening og henvise videre til Folkehelsekontoret. Du kan også få nødvendige resepter ved behov. Du får også tilbud om en 3-måneders helsekartlegging hos helsesykepleier.
Her finner du kontaktinformasjon og åpningstider:
Bærum helse og friskliv
Du som er gravid eller har barn i skolealder vil bli fulgt opp av helsestasjonen og skolehelsetjenesten på samme måte som norske foreldre. Her får barna vaksiner og helseoppfølging og du får veiledning og kan spørre om alt du lurer på knyttet til barnet ditt. Vi har helsesykepleiere på alle skolene som tilbyr vaksiner, gode råd og kan svare på spørsmål du måtte lure på.
Tuberkuloseundersøkelse
Alle som søker om beskyttelse i Norge, må gjennomføre lovpålagt tuberkuloseundersøkelse. Det er ikke sikkert at det skjer mens du venter på registrering.
- Hvis du bor på akuttinnkvartering, vil du få beskjed om hvor og når tuberkuloseundersøkelsen skal gjennomføres.
- Etter registrering skal politiet sende informasjon til kommunen. Du vil da bli kontaktet av kommunen med tilbud om tuberkuloseundersøkelse.
- Hvis du ikke har gjennomgått tuberkulosekontroll på akuttmottaket i Råde, må du ta kontakt med (kommunen) Folkehelsekontoret i Sandvika for gratis tuberkuloseundersøkelse. E-post: folkehelsekontoret@baerum.kommune.no og tlf. 67 50 32 00.
Har rett til helsehjelp
- Asylsøkere og flyktninger i Norge har rett til helsehjelp for fysiske og psykiske plager, rusproblemer og tannbehandling.
- Hvis du oppholder deg i Bærum og ikke har registrert deg som asylsøker, har du kun rett på akutt helsehjelp.
Her finner du informasjon om helsehjelp for asylsøkere og flyktninger i Norge. Informasjonen fra Helse Norge er på norsk, engelsk, ukrainsk og russisk:
Informasjon om helsehjelp for asylsøkere og flyktninger i Norge (Helsrnorge.no)
Надання допомоги шукачам притулку та біженцям у Норвегії
Helserettigheter for deg som er på besøk i Norge uten å søke asyl
Ваши права на медицинскую помощь, если вы приехали в Норвегию по гостевой визе, а не как проситель убежища
Vanlig legekonsultasjon eller andre spørsmål?
For vanlig legekonsultasjon eller andre spørsmål om helsehjelp for ukrainske flyktninger, kan du ringe Flyktningkontoret på telefon 67506750 eller sende en e-post til flyktning@baerum.kommune.no. Ikke send personsensitive opplysninger på epost (fødselsnummer, sykdommer e.l.).
Psykisk helseteam for flyktninger
Hos Psykisk helseteam for flyktninger kan du få snakke
med en psykolog eller en psykisk helseveileder. Her finner du informasjon om psykisk helseteam for flyktninger på flere språk:
Psykisk helseteam for flyktninger
Akutt helsehjelp eller skade?
For personer med akutt sykdom eller skader som trenger øyeblikkelig hjelp og ikke kan vente til neste dag, må du kontakte legevakten på telefon 116 117, eller medisinsk nødnummer 113 (ambulanse) når du tror det er akutt og står om liv og helse.
Vaksiner til barn og unge og voksne fra Ukraina
Alle barn og unge har rett til å få gratis vaksiner mot flere sykdommer i henhold til det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Du velger selv om ditt barn skal vaksineres.
- Den første vaksinen gis ved 6 ukers alder, og ungdom opp til 20 år har rett på gratis vaksiner som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet.
- Barn under 2 år bør få tilbud om vaksinering så raskt som mulig.
- Barn over 2 år skal få tilbud om vaksinering i løpet av de første månedene etter ankomst.
Har du spørsmål om vaksiner til barnet ditt, ta kontakt med din lokale helsestasjon eller skolehelsetjenesten.
Informasjon om barnevaksiner i Norge, på 10 språk (fhi.no)
Vaksiner til voksne flyktninger fra Ukraina
- Vaksinering for MMR og Boostrix polio i Norge er gratis og frivillig.
MMR (meslinger, kusma og røde hunder)
Dersom du er voksen og ikke har hatt meslinger eller røde hunder, og ikke er vaksinert mot sykdommene, skal du få tilbud om vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder, senest 1 år etter ankomst.
Vaksinen kan ikke gis til gravide. Personer over 40 år fra Ukraina antas å ha hatt meslinger og røde hunder og behøver derfor ikke denne vaksinen.
Boostrix Polio (Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt)
Boostrix Polio vaksine tilbys de som ikke har fått vaksinen i løpet av de siste 10 årene.
Informasjon om vaksine mot difteri, kikhoste, stivkrampe og polio
Er du i tvil om din vaksinasjonsstatus for MMR og Boostrix Polio får du likevel tilbud om vaksinene.
Ønsker du vaksine kontakt
- Hvor: Folkehelsekontoret i Sandvika, 2.etasje
- Adresse: Rådmann Halmrastvei 2
- Telefon: 67503200
- Åpningstid: Mandag til fredag kl.08:30-15:00 (stengt mellom kl.11:30-12:30)
Covid-19 – testing og vaksinering
Koronavaksinasjon er gratis. Det anbefales at personer over 16 år samt barn med alvorlig sykdom, tar kontakt med kommunens vaksinesenter for vaksine.
Det er spesielt viktig at personer over 45 år eller med grunnsykdommer er vaksinert mot Covid-19:
Koronainformasjon på ukrainsk/ Corona information in Ukrainian
Vaksinering av gravide
- FHI anbefaler alle gravide å vaksinere seg mot covid-19. Vaksinasjon i svangerskapet vil også beskytte barnet etter fødsel.
- Vaksinering anbefales i 2. og 3. trimester med mindre det er risikofaktorer hos mor eller stor smitterisiko, da anbefales vaksinasjon i 1. trimester.
Vaksinesenter i Bærum
- Adresse: Forneburingen 51, 1360 Fornebu
- Telefon: 67504050 tastevalg 4
Mer informasjon om åpningstider: