Bærum i tall

Hvilke direktørområder omfatter søknaden?

Organisasjon styring og utvikling

På hvilket tjenestested og kommunalsjefsområde jobber du?

Statistikk og analyse, Økonomi og styring

Er andre tjenestesteder og kommunalsjefsområder involvert?

I utgangspunktet er innovasjonen som beskrives i søknaden utviklet av Statistikk og analyse. En viktig samarbeidspartner i "spredningen" av innovasjonen har vært Kommunikasjonsenheten. Ulike tjenester har også vært involvert siden innovasjonen er basert på behov i ulike deler av kommuneorganisasjonen.

Kontaktperson: Atle Thorud

Hva, hvorfor og for hvem

Utgangspunktet for å etablere en statistikkportal på nettsiden til Bærum kommune var behovet for å samle, strukturere og tilgjengeliggjøre relevant statistikk innenfor sentrale samfunnsområder på en brukervennlig og helhetlig måte. Tidligere var det utfordrende for sluttbrukere å finne, sammenligne og anvende statistikk fra ulike kilder. Et mål med statistikkportalen var at dette skulle bli enklere og tidsbesparende.

Tilgang til pålitelig og relevant statistikk er viktig for å ta informerte beslutninger i planlegging, evaluering og debatt. En statistikkportal øker tilgjengeligheten til etterspurt statistikk og er tilrettelagt for ulike brukergrupper. 

Sluttbrukerne er kommunalt ansatte og ledere som arbeider med planlegging, saksbehandling, og tjenesteutvikling, politikere som trenger faktagrunnlag i beslutningsprosesser, presse som benytter statistikk i sin samfunnsopplysningsrolle, næringsliv, og ikke minst sivilsamfunnet; inkludert forskere, frivillige organisasjoner og innbyggere som er opptatt av lokalsamfunnet sitt. Portalen eller løsningen er utviklet med tanke på at den skal være tilgjengelig og forståelig for både fagpersoner og allmennheten.

Hva er det nye med løsningen/resultatet

Med Bærum i tall kan sluttbrukere finne relevant statistikk for Bærum, innenfor flere samfunnsområder på ett og samme sted. Tidligere var datainnhenting mer fragmentert og tidkrevende både for Statistikk og analyse, kommunens tjenester og de andre omtalte brukergruppene. Vi kan nå henvise både befolkning, interne tjenester, presse og politikere til Bærum i tall når de har spørsmål eller behov for statistikk som er publisert på statistikkportalen.

Hvilken forskjell har løsningen hatt for brukerne

Tilbakemeldinger så lang tyder på at statistikkportalen dekker et behov som er etterspurt. Det er nå enklere å finne statistikk/kunnskap som dekker konkrete behov for ulike brukergrupper. I løpet av portalens levetid har vi fått flere innspill fra kommuneorganisasjonen om hva som kan være nyttig innhold på portalen. Statistikk og analyse vil etter hvert vurdere å innhente mer innsikt om hvordan ulike brukergrupper opplever portalen og hva som eventuelt kan forbedres. 

Hvilken forskjell har løsningen hatt for medarbeidere

Løsningen medfører at brukere sparer tid ved at de kan finne nyttig informasjon de er ute etter på ett sted. Etter hvert som portalen blir mer kjent og flere innholdselementer legges til, forventer vi at portalen blir mer benyttet, av et bredere publikum. En synergieffekt vil være at noen brukere vil oppdage statistikk/kunnskap de tidligere ikke kjente til. Dette kan styrke en mer kunnskapsorientert tilnærming til problemstillinger personer/ansatte/ organisasjoner jobber med.  

Lenge etterspurt statistikk på plansonenivå, som befolknings- og levekårsstatistikk, er nå tilgjengelig på "Bærum i tall". Statistikk på plansonenivå gjør det mulig å forstå og jobbe bedre med lokale utfordringer i kommunen.

Statistikk og analyse har prioritert intern kompetanseheving for å bli en datadrevet kommune. Dette i samarbeid med andre interne fagmiljøer som Utvikling og digitalisering og Geodata. Viktige innholdselementer er sikring av god datakvalitet, dataflyt og visualisering av data i dashboards (PowerBI).

Når tok dere løsningen i bruk?

Bærum i tall ble lansert våren 2022 men utvikles kontinuerlig. Statistikk som antas å ha bred intern og ekstern interesse i kommunen prioriteres.

Hvilke effekter/resultater/merverdi ser dere av løsningen

Innhold på statistikkportalen må kontinuerlig vedlikeholdes; lenker kan bli brutt og statistikk kan bli irrelevant eller «gå ut på datoen». Egenprodusert statistikk er gjenstand for en kontinuerlig forbedring. God datakvalitet må sikres, og det er viktig å presentere statistikken på en måte som gjøre den tilgjengelig for de ulike brukergruppene.

Se også Bærum i tall her