Barselfamiliene

Hvilke direktørområder omfatter søknaden?

Oppvekst

På hvilket tjenestested og kommunalsjefsområde jobber du?

Helsestasjonstjenesten Bærum Øst, og jordmortjenesten

Er andre tjenestesteder og kommunalsjefsområder involvert?

Kontaktperson: Mette Nordbo

Hva, hvorfor og for hvem

Helsedirektoratet anbefaler hjemmebesøk av jordmor 1-3 dager etter hjemkomst fra barselavdelingen på sykehuset. Da vi så på tallene våre fikk ca 47% av barselkvinnene hjemmebesøk. Vi hadde en organisering av tjenesten som tok utgangspunkt i timeboken og logistikken for tjenesten, ikke den enkeltes kvinne/families behov. For å få dette til startet vi med å intervjue noen brukere, så vi var sikre på deres ønsker. Det som kommer frem både fra våre brukere, og fra forskning ellers viser at det er veldig viktig med kontinuitet i oppfølgingen. Her hadde vi ett stort forbedringsområde. Både i forhold til oppfølging av kjent jordmor gjennom svangerskapet, hjemmebesøk etter fødsel, oppfølging på "kjent" helsestasjon og muligheten til å hilse på helsesykepleier som skal følge barnet videre.  Kontinuitet er veldig viktig for psykologisk trygghet. Dette har veldig mange helsefremmende effekter som påvirker gravide, mødre og ikke minst barnet. Man snakker nå om at mors helse i svangerskapet påvirker epigenetikken hos barnet - påvirker hjernen

Hva er det nye med løsningen/resultatet

Sikret kontinuitet gjennom svangerskap, hjemmebesøk, til oppfølging av barnet når helsesykepleier overtar. Vi mener denne modellen sikrer alle viktige overganger. Vi får til en tjeneste ut fra kvinnens behov/ønsker - ikke avdelingens logistikk/timebøker. Vi har nå beskrevet og er i gang med utprøvingen av "Drømmereisen" for våre brukere.

Hvilken forskjell har løsningen hatt for brukerne

Oppfølging av kjent personale. Forutsigbarhet. Tjeneste tilpasset deres ønsker og behov

Hvilken forskjell har løsningen hatt for medarbeidere

Felles forståelse. Mye tettere tverrfaglig samarbeid ute på de 6 ulike helsestasjonene.

Større autonomi i å planlegge foroppfølging av kvinnene.

Sikrer at lik informasjon/råd gis til kvinnene. Bedre onboarding av nyansatte. Ett system for kollegastøtte har kommet i fang - "man arbeider i "flerspann".

Når tok dere løsningen i bruk?

Oppstart 3/2 2025. Første stop for evaluering 12/2

Hvilke effekter/resultater/merverdi ser dere av løsningen

Prosjektet endte med at vi har gjennomgått de fleste rutiner, arbeidsbeskrivelse, opplæringsmateriell. Veldig gode tilbakemeldinger etter første uken: sekretærer føler seg mye mere involverte, og jordmor/helsesykepleier samarbeider tettere.

Jordmødrene føler seg inkludert og hørt. Alle har vært med i arbeidet