Praksisstudier i helsefagarbeideropplæringen

Hvilke direktørområder omfatter søknaden?

Aldring og mestring

På hvilket tjenestested og kommunalsjefsområde jobber du?

Tildeling og forvaltning, Forebygging og mestring ALME.

Er andre tjenestesteder og kommunalsjefsområder involvert?

Det er viktig å få med at flere tjenestesteder i HEVE og ALME er inkludert i praksisfeltet for helsefagarbeiderelever og herunder Helse- og omsorgstjenester. 

Sykehjem, hjemmebaserte tjenester ALME og Boliger i HEVE med flere. Alle steder der det jobber helsefagarbeidere og som tar i mot praksiselever.

Kontaktperson: Else Forslund

Hva, hvorfor og for hvem

I en situasjon med tilkortkommenhet for 3 år siden - ble det utviklet et nytt produkt og ny måte å arbeide på mht praksisavvikling (vg2 helsefagarbeider) som inkluderte kompetansen til helsefagarbeiderne i ALME og HEVE.  Mange av elevene er unge. I samarbeid med Rud vgs helsefagarbeideropplæringen ble det utviklet et nytt kurstilbud «Veilederkurs for helsefagarbeidere». En grundig sjekk om hva som tilbys i markedet i 2021, - oppdaget man at det fantes ingenting innen området. Vi opplevde at praksiselevene var redde, utrygge og usikre. Vi opplevde mye misforståelser. Vi opplevde at veilederne i praksis også var utrygge og usikre. De var usikre også på oppgaven som veileder. Vi opplevde at partene i samarbeidet sto langt fra hverandre, og i praksisfeltet rådet det mye misforståelser. Rekruttering til yrket er utfordrende. Praksisfeltet har mange usikkerhetsmomenter. Helsefaglig praksis i ALME er intensivt, puljevis og pågår hele året, fra august til juni. Vi opplevde at helsefagarbeiderne i kommunen tok imot dette tilbudet på en svært positiv måte. Helsefagarbeiderne viste stor yrkesstolthet og oppgavene som veileder ble godt mottatt.

Samfunnet, innbyggerne, elever, ansatte helsefagarbeidere og pasienter er sluttbruker. Elevene i helsefagarbeiderutdanningen som er våre fremtidige helsefagarbeidere, men også pasientene og beboere på praksisstedene. Samt de ansatte innen Helse og omsorgstjenestene.

Elevene som går helsefag får bedre kvalitetssikret opplæring og får bedre praksis, da den er mer tilspisset og forbedret. BK Relasjon til utdanningsinstitusjonen er forbedret. Både veilederne og faglærer på i utdanningen blir tryggere. Oppgavene er tydeligere. Fokus på pedagogisk veiledning. Rekruttering og frem -snakking til yrket helsefagarbeidere blir enklere.

Hva er det nye med løsningen/resultatet

Sammen med Rud vgs (helsefagarbeider) arrangerer vi nå «veiledningskurs for helsefagarbeidere». Kursrekken er tuftet på faget «pedagogisk veiledning». Kursene går 1 gang i året og er dypdykk i veiledningsfaget inklusive øvelser.  Etter 3 år og 3 kurs ser vi forbedringer, bedre kvalitet, mer samarbeid, bedre forståelse og kompetanseheving innen veiledning for yrkesgruppen. Praksis i utdanningen til helsefagarbeider utgår 50 %, så praksistilbyder (kommunen) har et stort ansvar i opplæringen. Man skal ikke se bort i fra at veiledningskompetansen som erverves også har overføringsverdi til «andre veiledningsoppgaver» for eksempel veiledning til pasienter, pårørende og andre.

Hvilken forskjell har løsningen hatt for brukerne

I ALME har kompetansehevingen ført til et forbedrings «hopp» i praksisfeltet. Veilederne er bedre rustet til oppgaven. Elevene virker tryggere. Rud melder at elevene er positive og mindre redde. Rud vgs melder at de opplever positive møter i praksis. Samarbeidet med utdanningsinstitusjonen er blitt tydeligere og klarere. Rekrutteringen til yrket er satt i fokus. Dette er viktig for fremtidig satsning på helsefag. Mange av elevene har praksis i sykehjem, men også andre steder feks boliger.

Hvilken forskjell har løsningen hatt for medarbeidere

Ansatte medarbeidere får kompetanseheving i veiledningsfaget og pedagogisk veiledning. De blir tryggere som veiledere, og lærer og øver på veiledningsmodeller og tilnærming til praksis. Oppgavene som veiledere blir tydeliggjort. Relasjonen mellom veileder og elev blir bedre. Samarbeidet med Rud vgs er forbedret flere steder i samarbeidsskjeden og på flere nivåer. Vi jobber mer samkjørt mellom utdanningsinstitusjon og praksissted. Vi har fremtidig rekruttering til helsefag i fokus. «Trekløver» samarbeidet mellom elev, veileder og faglærer er forbedret. Dette hadde ikke funket uten helsefagarbeidernes engasjement, iver og yrkesstolthet.

Når tok dere løsningen i bruk?

Første kursrekke er satt opp og gjennomført fra 2022 + 2023 + 2024. Tett samarbeid med Rud vgs. som underviser. Vi håper å kunne sette opp også i 2025. På grunn av økonomiske nedskjæringer både i BK, mellom alle involverte parter og Akershus fylkeskommune, så går vi en usikker fremtid i møte.

Hvilke effekter/resultater/merverdi ser dere av løsningen

Samarbeidet, kursrekkene og innhold etc er under kontinuerlig justering. Men fremtiden er usikker.

Helsefagarbeiderutdanningens praksisdel, som utgjør 50 %, - er forbedret og kvalitetssikret. Elevene blir tryggere. Veilederne får kompetanseheving i veiledning/pedagogisk veiledning. I opplæring er relasjonsarbeidet mellom elev og lærer viktig.  Rekruttering til yrket i fokus. Vi iverksatte planlegging i 2021/22 og oppstart med kurs/kompetanseheving 2022 frem til d.d. Forbedringer i kursopplegg har blitt justert etter hvert. Samarbeidet mellom praksiskoordinator og Rud vgs har blitt tett og kontinuerlig.

Vi har opplevd mye positivitet og engasjement. Det er viktig og vesentlig med generasjonsmøter mellom unge mennesker og den eldre befolkningen, som jo er implisitt i dette. Det er også i fokus at den enkelte helsefagarbeider bidrar på egen faglig måte inn i helsefagarbeideropplæringen.