Aktiviteter for eldre flyktninger

Hvilke direktørområder omfatter søknaden?

Aldring og mestring, Helse og velferd

På hvilket tjenestested og kommunalsjefsområde jobber du?

Seniorsentrene, Forebygging og mestring

Hvem samarbeider/samarbeidet dere med og hvorfor

Jeg/vi i seniorsentrene, samarbeider med Flyktningkontoret, NAV, , Voksenopplæringen og Norsk Folkehjelp (frivillig organisasjon) og frivillige ved seniorsentrene. Dette tverrfaglige samarbeidet ble etablert fordi målgruppen, eldre ukrainske flyktninger, har sammensatte behov som ikke kan ivaretas av én enkelt instans. Flyktningkontoret og NAV bidrar med informasjon om bosetting og økonomiske støtteordninger, voksenopplæringen har veiledet i språkopplæring, og vi i seniorsentrene har arrangert språkkurs og språkkafeer som også skal fremme sosial inkludering sammen med språkopplæring. Norsk Folkehjelp gir viktig støtte gjennom frivillig innsats. Samarbeidet startet i forbindelse med etablering av tilbudet sommer 2024..

Vi har ikke samarbeidet direkte om søknaden.

Kontaktperson: Siri Glenne

Hva, hvorfor og for hvem

Utgangspunktet for arbeidet var at eldre (ukrainske) flyktninger manglet et tilbud utover bosetting, noe som førte til  økt press på tjenestene til flyktningkontoret og nav i spørsmål utenfor deres "ansvarsområde". I tillegg skapte det sosial isolasjon, ensomhet og helseproblemer. Problemstillingen er aktuell og vesentlig pga den økte tilstrømningen av eldre flyktninger i forbindelse med krigen i Ukraina, og fordi denne gruppen i liten grad har blitt ivaretatt av eksisterende tjenester og dermed står i fare for langvarig marginalisering. Sluttbrukerne av samarbeidet er eldre (ukrainske) flyktninger i kommunen som tidligere kun har hatt tilgang til grunnleggende tjenester som bosetting og sosialhjelp.

Hvordan har samarbeidet utfordret dere til å tenke nytt eller annerledes rundt brukerne

Samarbeidet har utfordret meg/oss til å se brukerne som aktive ressurser snarere enn passive mottakere av hjelp. Vi har gått fra en tradisjonell tilnærming, hvor kommunen er utøver av tjenester, til en ny tilnærming der kommunen er tilrettelegger og fasilitator. En viktig aha-opplevelse har vært at frivillighet og samarbeid på tvers av sektorer kan fylle viktige gap i tjenestetilbudet, og at kombinasjonen av fagkompetanse og frivillige krefter gir en mer robust og inkluderende løsning. En annen aha opplevelse er at uansett hva formålet med et kurs, en gruppe eller et møte er, så er det å skape et godt sosialt miljø og gode relasjoner en stor del a jobben.

Personlig har jeg fått større innblikk i hvor komplekse problemstillinger flyktningene ofte har.

Hva lærte dere av å samarbeide?

Vi lærte at samarbeid på tvers av tjenester og sektorer skaper mer fleksible og smidige løsningen, og ikke minst kjennskap til andres arbeid og fagområder. Samarbeidet ble positivt fordi det var åpen dialog, gjensidig respekt og tydelig felles målsetning. Utfordringer var særlig knyttet til koordinering av ressurser og kommunikasjonsflyt. Barrierer vi har sprengt inkluderer tradisjonelle organisatoriske grenser og sektorielle skiller som tidligere har hemmet innovasjon og brukermedvirkning.

Hvilken potensiell effekt kan arbeidet dere har gjort ha for brukerne av tjenesten(e)?

Arbeidet har potensiale til å gi (ukrainske) eldre flyktninger betydelig bedre livskvalitet gjennom redusert isolasjon, økt deltakelse i samfunnet, og bedre fysisk og psykisk helse. På sikt kan dette også føre til redusert behov for omfattende kommunale tjenester ved at brukerne blir mer selvhjulpne, sosialt aktive og integrert i lokalsamfunnet.