Arbeidet med å skape liv i landsbyen pågår for full. Barnehagebarna skaper daglig masse liv og røre og er ivrige etter å få komme til landsbyen. Pårørende, frivillige, ansatte og andre voksne setter sitt preg på dagliglivet. Men hvordan få ungdom til å være en naturlig del på landsbyen? «Kulturminister» og leder for «Livet i landsbyen», Anne Grete Nordmann gikk i tenkeboksen. Der ble hun ikke lenge, for rundt landsbyen ligger det flere videregående skoler.
Rud videregående skole har en linje for musikk, dans og drama. Musikkinteresserte Anne Grete syntes det ville være veldig fint for landsbyen å få til et samarbeid med denne linjen. Det ble opprettet kontakt og rektor var umiddelbart interessert i et samarbeid. Det viste seg raskt at Rud videregående skole har mange spennende linjer og ungdomsbedrifter hvor skolen og landsbyen kan ha gjensidig glede av hverandre.
Rud videregående kan få mulighet til å flytte hele klasserommet inn i Carpe Diem demenslandsby og prøve ut det de lærer «på ordentlig». Elevene på Rud har også etablert ungdomsbedrifter som kan få testet ut ideene sine i landsbyen og kanskje spre dem til andre sykehjem.
Landsbyen trenger for eksempel paraplystativ og en form for lysestaker med elektriske lys. Møblene må stå stødig og være solide. Det jobbes nå med en bestilling til ungdomsbedriften «Rud møbel og interiør UB» som, kanskje i samarbeide med elever på elektro og datateknologi, kan utvikle gode løsninger.
Linjen «Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign» har elevbedriften «Studio hairdate UB». Bedriften har muligheter for å tilby frisørtjenester for eksempel om formiddagen, en gang i uken. Dette kan hvem som helst benytte seg av, landsbyen har en flott frisørsalong som står til disposisjon. Samme linje har også ungdomsbedriften «Redd Håret UB». De hjelper deg dersom du vil donere håret ditt til noen som har mistet det.
Landsbyen har vakre uteområder og fellesområdet inne som trenger blomster og blomsterdekorasjoner. Hva kan komme ut av samarbeidet med fremtidige blomsterdekoratører?
Skole og landsbyen har felles ønske om å lykkes med dette arbeidet, og muligheten er mange. Elevene kommer gjerne til landsbyen og er veldig interessert i å være der, fordi det er så fine lokaler. Ungdommen vil forhåpentligvis snart være en naturlig del av det daglige livet i landsbyen og sette sitt fargerike preg på hverdagen.
En annen skole i nærheten er Rosenvilde videregående skole. Anne Grete har hørt at de har kokkelinje, det ville ikke overraske meg om de snart får en telefon fra landsbyen oppi bakken.
Hege Fossum, Bærum kommune