Innovasjon - luksus eller nødvendighet

Bærum kommune står midt i en økonomisk omstilling. Det kan oppleves krevende, spesielt når det trygge frister mest.

Likevel – eller kanskje nettopp derfor, trenger vi mer innovasjon, ikke mindre. Når ressursene blir knappere, må vi bruke dem smartere. Det handler ikke om å gjøre mer, men å gjøre ting på en annerledes måte.

Vi ser at innovasjon skjer når vi bruker det vi allerede har på nye måter, og tør å stille spørsmål ved det vi tar for gitt. Et viktig verktøy i dette arbeidet kan være tjenestedesign. Her tar vi utgangspunkt i det som er viktig for innbyggerne våre, og utvikler løsninger sammen, basert på reelle behov.

Et sentralt prinsipp i tjenestedesign er samskaping. Det betyr at vi utvikler tjenester sammen med dem som faktisk skal bruke dem – ikke bare for dem. I stedet for å lage et aktivitetstilbud for unge voksne basert på antakelser, kan vi spørre: Hva er viktig for deg? Hva skal til for at dette skal fungere for deg? På den måten skaper vi løsninger som treffer bedre, og samtidig bygger vi tillit og eierskap.

Vi i Innovasjonsenheten har erfart at innovasjonsarbeid tar tid. Det krever at vi er nysgjerrige, lytter godt og er åpne for å justere kursen underveis. Men vi ser også at det gir verdi for innbyggerne og for oss som kommune.

Et eksempel er Oppdrift-prosjektet “Bestemme selv”, en dialogpakke utviklet av ansatte og beboere ved Gjettum og Bærums Verk boliger. Målet var å styrke selvbestemmelse for personer med utviklingshemming, slik at de i større grad kunne påvirke tjenestene de mottar. Sammen har tjenestemottakere og medarbeidere deltatt i dialogkonferanser, personalverksteder, løsningsverksteder med beboerne og samtalespill – en systematisk prosess med brukernes stemme i sentrum. “Bestemme selv” er nå et verktøy som kan brukes i hele kommunen, og en konkret måte å etterleve CRPD (FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne) på i praksis.

Denne måten å jobbe på har gitt oss viktig innsikt. Vi har erfart hvordan involvering og samarbeid bygger tillit, hvordan felles refleksjon styrker relasjoner, og hvordan løsningene blir bedre når vi finner dem sammen. Når vi lytter til dem det gjelder, samarbeider, og tenker helhetlig og langsiktig, kan vi fremme innovasjon.

Innovasjon er ikke en luksus. Det er helt nødvendig. Og det får vi til – sammen.

Forfattere

Ane Bast og Erik Burman

For ansatte i Bærum kommune som ønsker å lese mer om “Bestemme selv” se her.