Ny Valler barnehage skal ivareta tidligere Vallersvingen og Hamang barnehager, som nå er samlokalisert i Gjettumkollen avlastningsbarnehage.

Bakgrunn og formål

Sandvika er utpekt som et prioritert utbyggingsområde i kommuneplanen for 2017-2035. For å støtte den pågående utviklingen i området, inkludert prosjektene på Hamang og Industriveien, og Skytterdalen, er det behov for økt barnehagekapasitet.

I følge Barnehagebehovsanalysen for 2019-2038 vil en ny barnehage i Sandvika både gi økt kapasitet på rundt 40 plasser (25 prosent økning) og erstatte to eldre barnehager med dårlig bygningsmessig tilstand. Det totale behovet for 200 nye plasser samsvarer med befolkningsprognosene i kommunens Langsiktige drifts- og investeringsplan for 2021-2040.

Illustrasjon av hvordan ny Valler barnehage kan se ut

Hvorfor én stor barnehage?

Den store utbyggingen i Sandvika krever tilstrekkelig barnehagedekning. Barnehagebehovsanalysen viser at større barnehager gir mer arealeffektive løsninger, bedre fleksibilitet i tilpasning til etterspørsel og mer effektiv drift. Et alternativ til å bygge nytt var å rehabilitere eksisterende bygg, men dette ville vært omfattende og kostbart uten å møte kravene til fremtidens barnehager. Ny barnehage vil samlokalisere dagens Vallersvingen og Hamang barnehager, og gi mulighet for effektiv og bærekraftig eiendomsdrift.

Eksisterende arealer på Hamang kan frigjøres til andre formål.

Tentativ fremdrift

  1. Høst/vinter/vår 2024/25 - Rive eksisterende bygg (gammel barnehage), kappe trær og generell skjøtsel av natur
  2. Høst/vinter 2024/25 Forprosjekt som underlag for rammesøknad, bygge entreprise og politisk godkjennelse (BP3)
  3. Vår/sommer/høst 2025 Offentlige og interne godkjenninger og detaljprosjekt som underlag for bygg og landskap
  4. Høst 2025 til vår/sommer 2027 Bygging
  5. August 2027 Åpning av ny Valler barnehage
Tilbakelagt steg i prosessen
Fremtidig steg i prosessen

Prosjektets omfang

Den nye barnehagen vil ligge på tomten til Vallersvingen barnehage, der grunnforhold og støyhensyn er tatt med i planleggingen. Det legges til rette for 20 parkeringsplasser, sykkelparkering og universell utforming. Bygget vil følge energikravene i TEK17. Det legges også opp til å gjenbruke inventar der det er hensiktsmessig.

Uteområder og miljøhensyn

Barnehagens uteområder vil bestå av både naturtomt og opparbeidede lekeområder som stimulerer til aktivitet og kreativitet. Skogsvegetasjonen rundt barnehagen bevares. Frukttrær på tomten er tenkt benyttet i kombinasjon med en kjøkkenhage med urter og bærbusker. Det vurderes også å etablere fuglehus og insekthotell for å fremme naturmangfoldet. Det blir også satt opp støyskjermingstiltak for å redusere støy fra nærliggende veier.

Illustrasjon av hvordan ny Valler barnehage kan se ut

Prosjektets mål

Prosjektet har som mål å møte det lovpålagte behovet for barnehageplasser i kommunen. Den nye, større barnehagen vil gi bedre utnyttelse av areal, fleksibilitet i drift og større faglige miljøer, noe som vil heve den pedagogiske kvaliteten.

Prosjektet skal også oppfylle kommunens klima- og miljømål med robuste løsninger som er bærekraftige både økonomisk og driftsmessig.

Tidligere politiske orienteringer om saken

Barnehagebehovsanalyse 2019-2038 · Langsiktig drifts- og investeringsplan 2021-2040 · Handlingsprogram 2020-2023 · Vestre og midtre Bærum – økt kapasitet barnehage og skole JpID 19/1867, orienteringssak i Hovedutvalg for barn og unge.

Her kan du se godkjent regulering.