Organisasjon, styring og utvikling har en viktig rolle som tilrettelegger, pådriver og samspiller for mange av prosessene på tvers av organisasjonen og som medspiller for å sikre omstilling og gjennomføringskraft.
Viktige resultater og innsatser i 2019
- Sykefraværet i Bærum kommune var på 6,81 prosent, og det er for første gang lavere enn måltallet på 7 prosent.
- Bærum kommune har inngått avtaler om forsknings- og innovasjonssamarbeid med NTNU og VID. Fem PhDprosjekter er igangsatt.
- Om lag 93 prosent av fakturaer fra Bærum kommune blir sendt digitalt som følge av ny løsning. Antallet papirfakturaer er redusert med 100 000. Det er gjennomført et prosjekt for å forberede utskifting av fakturasystem.
- Utviklet kompetanseprogram for informasjonssikkerhet for alle ledere og medarbeidere. Programmet tas i bruk over hele landet.
- Etablert Min side for innbyggere, innført automatisering (robotisering) av enkelte regelstyrte arbeidsprosesser og ny kommunikasjonskanal for medarbeidere.
- Betydelig bidragsyter i det nasjonale digitaliseringsarbeidet, blant annet Akson – helhetlig samhandling og felles kommunal journal, og DigiSOS – samhandling mellom kommuner og NAV.
- Servicesenteret og de administrative stab- og støttetjenestene har økt brukertilfredshet, og digitale løsninger bidrar til forenkling.
- Bli med og sett spor er et nytt slagord som sammen med en ny visuell profil og oppdatert rekrutteringsverktøy (Webcruiter) skal styrke rekrutteringen.
Utfordringer fremover
- Gjennomføring av Omstilling 2024 med involvering av medarbeidere og innbyggere, som fører til innovativ, effektiv og bærekraftig ressursbruk.
- Fremtidens arbeidsliv vil være preget av tverrfaglighet, økte krav til rask omstilling og at flere må stå lenger i arbeid. Kunnskapsnivået innen digitalisering og endringsprosesser må økes.
- Bærum kommune må styrke samfunnsutviklerrollen med tydeligere strategier for regionalt og nasjonalt samarbeid. Det skal arbeides med å videreutvikle og skape nye regionale relasjoner.
- Ny kommunelov stiller nye krav til helhetlig arbeid med internkontroll og risikostyring.
- Sikre håndtering av personopplysninger om medarbeidere og innbyggere.
- Rekruttering av mangelpersonell og -kompetanse.
Eiendom
Eiendomsvirksomheten har en sentral rolle i kommunens tjenesteproduksjon og i utviklingen av Bærum som en klimaklok kommune i vekst – særlig i Sandvika og på Fornebu.
Viktige resultater og innsatser i 2019
- Det har vært svært høy aktivitet med nybygg og større ombygginger for om lag 1,2 milliarder kroner og vedlikehold for om lag 300 millioner kroner.
- Konseptet Det gode Nabolag er utviklet i samarbeid med Husbanken, med mål om mangfoldig og inkluderende bomiljø for blant annet mennesker med utviklingshemming, store barnefamilier, førstegangskjøpere og ordinære kjøpere.
- For å styrke tjenesteleveranser, prosjektgjennomføringsevne og teknisk fagkompetanse i Eiendom er det gjennomført organisatoriske endringer.
- Kommunen gjennomgår interne arbeidsprosesser og rutiner, og vurderer entrepriseformer og ambisjonsnivåer for å redusere byggekostnadene. For å styrke brukermedvirkning og mer pedagogiske prosesser i byggeprosjektene er det etablert et Stimulab-prosjekt med støtte fra Difi og DOGA.
Utfordringer fremover
- Store deler av bygningsmassen har et teknologisk etterslep som vanskeliggjør fjernovervåking og -styring av blant annet energiforbruk og inneklima.
- Det er behov for endring i kompetansesammensetning og driftsmetodikk i eiendomsdriften. Samtidig er det krevende å rekruttere tilstrekkelig kapasitet innen ledelse og prosjektrettede stillinger.
- Kommunen vil ha løpende behov for tomtearealer i årene fremover for å bygge skoler, sykehjem med mer. Samtidig er det svært viktig å ivareta kommunens grunneiendommer.
Tabell 22 viser antall medarbeidere i 2018 og 2019 fordelt på kvinner og menn
Tabell 23 viser fordeling av medarbeidere med minoritetsbakgrunn
Tabell 24 viser utvalgte nøkkeltall knyttet til medarbeidere for 2017–2019
Tabell 25 viser fordeling av kjønn og lønn
Tabell 26 viser nøkkeltall for Eiendom
Bærum kommune har følgende eierposisjoner/-interesser
I 2019 vedtok kommunestyret rutiner for valg av styremedlemmer til selskaper der kommunen har eierinteresser, samt å opprette et styrekandidatregister. Selskapet VEAS er inne i en omdanningsfase, og kommunestyret har som en av tre eiere vedtatt en omdanning til aksjeselskap. Bærum kommune deltok ikke i aksjeutvidelsen i SIMULA, og kommunens eierandel ble redusert fra 14,28 prosent til 9,24 prosent. Eierutvalget har gjennomført eier-/dialogmøter med de selskapene hvor kommunen har en betydelig eierinteresse.