Lurer du på hvordan de ulike planene til kommunen henger sammen? I kommunen har vi overordnende planer som legger føringer for kommunens arbeid og utvikling, og påvirker alle som bor, jobber og lever i Bærum.
Gjennom å utarbeide og vedta strategiske planer, setter kommunen retning for utvikling av Bærum og kommunens tjenester på kort og lang sikt. Et godt plansystem sikrer at planene henger sammen og skaper forutsigbarhet for kommunens innbyggere.
Et grunnprinsipp i plan- og bygningsloven er at samfunnsutviklingen skal skje gjennom planer, og ikke gjennom enkeltvedtak. Et velfungerende og helhetlig plansystem er derfor et viktig verktøy for kommunen.
Hva er kommunens plansystem?
Kommunens planer og andre dokumenter er organisert i et hierarkisk system for å sikre sammenheng og sørge for at de er tilpasset bærumsamfunnets behov. Dettesystemet kalles for kommunens plansystem. Det jobbes kontinuerlig for et godt plansystem som fungerer etter sin hensikt.
Et godt plansystem
- Styrer hvordan vi jobber med planlegging i kommunen og sikrer arbeid med god kvalitet
- Gir grunnlag for politisk prioritering og styring
- Følges opp av kommunens administrasjon
- Legger til rette for effektive, involverende og kunnskapsbaserte planprosesser
- Har et tydelig hierarki som viser sammenhengen mellom og hensikten med de ulike dokumentene
- Gir et tydelig skille mellom planer som vedtas politisk og administrativt
Den røde tråden
Kommunen jobber for å skape og bevare en tydelig sammenheng mellom ulike planer. Denne sammenhengen omtaler vi ofte som «den røde tråden». Målet er å sikre kobling mellom målene vi har satt oss og kommunens faktiske prioriteringer.
Den røde tråden, fra overordnet planlegging til kontinuerlig oppfølging, skal sikre at kommunens aktiviteter og økonomiske prioriteringer støtter den ønskede samfunnsutvikling som kommunestyret har vedtatt i samfunnsdelen.
I videosnutten «Rød tråd» får du en enkel beskrivelse av hva dette kan bety i praksis
(video kommer)
Beskrivelse av kommunens ulike planer
Kommunens plansystem består ulike planer med forskjellig detaljnivå. Desto høyre en plan befinner seg i plansystemet, desto lavere er detaljnivået. Desto lavere en plan befinner seg i plansystemet, desto høyere er detaljnivået. Planer som ligger på overordnet nivå (øverst i hierarkiet) er førende for underliggende planer.
Temaplan er eksempel på overordnede plan som ligger høyt i plansystemet. En temaplan tar utgangspunkt i kommuneplanens samfunnsdel, og inneholder strategier og planoppfølgingstiltak som skal bidra til å konkretisere målene i samfunnsdelen. Planene inneholder med andre ord et høyere detaljnivå enn samfunnsdelen, men er ikke like detaljerte som handlingsdel, budsjett og økonomiplan eller virksomhetsplaner. Dette er fordi planene også har ulike tidsperspektiver og jo lenger en plan skal vare, jo mindre detaljert kan den være.
De ulike plantypene skal dekke kommunens behov for planlegging. Noen planer er formelle og knyttet til lovverk, mens andre ikke.
Under følger en beskrivelse av kommunes ulike dokumentene i plansystemet:
-
Planstrategien er ikke en plan, men et verktøy som setter rammene for kommunens plansystemog samlet planbehov i kommunestyreperioden. Formålet med planstrategien er å avklare hvilke planarbeider som skal prioriteres i perioden for å møte kommunens behov. I tillegg skal planstrategien vurdere behovet for å revidere kommuneplanen.
Planstrategi 2024-2027 finner du her
-
Kommuneplanen er kommunens overordnede strategiske styringsdokument og består av en samfunnsdel med arealstrategi og en arealdel. Samfunnsdelen setter mål, delmål og strategier for den langsiktige utvikling av Bærum som samfunn og kommuneorganisasjon. Den langsiktige arealstrategien beskriver overordnede prinsipper for arealbruk i kommunen.
Arealdelen viser sammenhengen mellom ønsket samfunnsutvikling og fremtidig arealbruk, og beskriver hovedtrekkene i hvordan arealene i kommunen skal utvikles og brukes i fremtiden. Arealdelen angir rammer og betingelser for hvilke nye tiltak og ny arealbruk som kan iverksettes.
-
Temaplan er en strategisk overordnet plan om et spesifikt tema eller fagområde. Formålet med en temaplan er å bidra til konkretisering og gjennomføring av kommuneplanens samfunnsdel. Planene har et langsiktig perspektiv og skal være relevant i mange år. I temaplaner defineres strategier for å nå mål, i tillegg til planoppfølgingstiltak. Revidering av den enkelte temaplan vurderes i forbindelse med planstrategien hvert fjerde år.
Her finner du:
-
Kommunen er lovpålagt å ha en handlingsdel til kommuneplan. I Bærum er denne integrert i Handlingsdel, budsjett og økonomiplan (BØP). Formålet med handlingsdelen er å sikre god økonomisk planlegging og styring. I tillegg er BØP grunnlag for kommunens prioritering av ressurser og oppgaver innenfor kommunens økonomiske handlingsrom.
BØP inneholder budsjett for det kommende året, økonomiplan for de påfølgende tre årene samt oppdragene kommunen skal arbeide mot i fireårsperioden. Handlingsdelen revideres årlig.
-
Virksomhetsplaner er et administrativt verktøy som skal sikre sammenheng mellom organisasjonens mål, tiltak og resultater i tillegg til oppfølging av politiske vedtak, lover og forskrifter. Mål, strategier og oppdrag fra kommuneplanen, temaplaner og handlingsdelen (BØP), følges opp og iverksettes i tjenestene gjennom virksomhetsplanene.
-
Kommunen må hvert år rapportere på økonomisk status og aktivitet. Det gjør vi tre ganger i året gjennom en årsrapport og to tertialrapporter.
Årsrapporten redegjør for økonomisk utvikling, det politiske styringssystemet i tillegg til status på arbeid i tjenestene og eksempelvis med klima og miljø. Den inneholder også en lovpålagt årsberetning, som gir oversikt om kommunens økonomiske stilling og om andre forhold som er av betydning for kommunen. Den beskriver også etiske forhold og likestilling.
Tertialrapporten inneholder mye av det samme, men for fire måneder av gangen. Rapporten angir status på hvordan kommunen ligger an for å nå de økonomiske og tjenestemessige målsettingene i budsjettet.
-
Kommunen har også andre dokumenter som utvikles av kommunens administrasjon. Dette er eksempelvis kunnskapsgrunnlag, fagplaner, retningslinjer og analyser. Disse dokumentene inngår ikke i det definerte plan-hierarkiet, men har betydning for kommunes drift, utvikling og planlegging.