Ungdomsrådet er opprettet med hjemmel i kommuneloven § 10. Ungdomsrådet i Bærum kommune skal være et organ for og med ungdom.

Reglement for Ungdomsrådet

§ 1 Valg og sammensetning

Ungdomsrådet er opprettet med hjemmel i kommuneloven § 5-2 (2) jf. § 5-12 som rådgivende organ for kommunen i saker som gjelder ungdom.

Ungdomsrådet i Bærum kommune skal være et organ for og med ungdom. Rådet skal være et bindeledd mellom ungdommen, politikerne og kommuneadministrasjonen.

Ungdomsrådet skal ha 11 medlemmer med numeriske varamedlemmer. Kommunestyret velger selv medlemmer og varamedlemmer til rådet. Rådets funksjonstid er to kalenderår fra og med 1. januar året etter at kommunestyret ble konstituert. Deretter velges nytt råd for kommende to kalenderår, dvs. med funksjonstid ut 31. desember i året nytt kommunestyre skal konstitueres.

Ungdomsrådet skal sammensettes bredt og mangfoldig. Ungdomsrådet skal være et partipolitisk nøytralt organ.

Medlemmene i ungdomsrådet skal på valgtidspunktet ikke ha fylt 19 år. Som hovedregel bør personer ikke velges som medlem av rådet før det året de fyller 15 år.

For personer under 15 år skal det innhentes skriftlig tillatelse fra en foresatt som bekrefter at de kan stille som kandidat.Gruppelederne for de fem største partiene i kommunestyret utgjør valgkomité og fremmer innstilling til kommunestyret.

Kommunedirektøren og politisk sekretariat sørger for at det i forkant gjennomføres en bred prosess for rekruttering av kandidater til rådet.Rådet velger selv sin leder og nestleder.

§ 2 Myndighet og ansvarsområde

Ungdomsrådet skal ha til behandling saker som gjelder ungdom eller som for øvrig er særlig viktig for ungdom. Ungdomsrådet skal være et rådgivende organ og uttaler seg i saker som blir forelagt til uttalelse av kommunale organer og den kommunale organisasjon og ellers i de saker som følger av lov.

Rådet kan også etter eget initiativ ta opp saker innen sitt virkeområde. Rådets funksjon er å gi råd innad i kommunen.Saker skal fremlegges for rådet i god tid før behandlingen i politiske organer.

Det vil i tillegg være hensiktsmessig at kommunedirektøren orienterer rådet om større, viktige og/eller prinsipielle saker som er under arbeid.For saksbehandlingen i ungdomsrådet gjelder bestemmelsene i kapittel 11 i kommuneloven. Dette reglementets del 1 (Felles saksbehandlingsregler for folkevalgte organer) gjelder for rådets virksomhet så langt det passer.Rådet kan ikke pålegge kommunedirektøren særskilte utredningsoppdrag.

Kommunedirektøren stiller med en/flere representanter i rådsmøtene som kan gi medlemmene nødvendig faglig veiledning og svare på eventuelle spørsmål disse måtte ha til sakene som skal behandles.

§ 3 Sekretariat og årsmelding

Politisk sekretariat sørger for sekretærbistand til rådet. Rådet skal utarbeide årsmelding vedrørende sin virksomhet som legges frem for kommunestyret.