Fornebuporten Planavgrensning kart Fornebuporten Fornebuporten 2 Fornebuporten 3 Fornebuporten 4 Fornebuporten 5 Fornebuporten 6 Planavgrensning reguleringskart Fornebuporten Fornebuporten 7 Fornebuporten 8 Fornebuporten 9 Fornebuporten 10

Fornebuporten skal utvikles til et lokalsenter med attraktive næringsområder og et godt by- og bomiljø. Fornebuporten blir ett av tre sentrumsområder på Fornebu og skal knyttes sammen med de omkringliggende områdene.

Hva skal utvikles på Fornebuporten?

Fornebuporten skal dekke innbyggernes hverdagsbehov, med en stasjon for Fornebubanen sentralt plassert. Det skal legges tilrette  for et lokalsentrum med et godt by- og bomiljø. Det skal også planlegges for attraktive næringsarealer. Planprogrammet legger vekt på et nettverk av gater og byrom som skal gjøre området attraktivt og gangvennlig. Planen legger også vekt på åpen overvannshåndtering og etablering av en flomvei.

Innenfor området skal det legges til rette for at eksisterende næring kan videreutvikles, nye boligfelter bygges ut, at det etableres 2 private barnehager og at det skal opparbeides en parkkorridor.

Mellom de to nye boligfeltene skal parkkorridoren etableres og videreutvikles med en kobling ut mot Holtekilen.

Hvorfor jobber vi med dette?

I kommunedelplan 3 for Fornebu ble det lagt inn 3 sentrumsområder med hver sin helhetlige plan. Fornebuporten er et av dem. Planen skal sikre et sammenhengende gatenett og koblinger på tvers av Widerøeveien mot Flytårnområdet.

Hvor er området?

Plassering av Fornebuporten ift resten av Bærum
Plassering av Fornebuporten ift resten av Bærum

I dag er område preget store næringsbygg, Unity arena, to bolig sameier og byggetomten til Vestre Lenke. Det er et eksisterende grøntdraget og et opparbeidet torg mellom Akvartalet. I nord ligger det en kolle med naturverdier og skyttergraver. Det er utarbeidet en stedsanalyse som viser hvordan området var når planarbeidet startet:

Her kan du lese stedsanalysen. Den ble laget i 2021 som et grunnlag for planarbeidet. 

Blanding av boliger, næring, kultur, barnehager og andre funksjoner

Planprogrammet legger opp til en blanding av boliger, næringsområder, kulturtilbud, barnehager og andre funksjoner. Det skal bygges omtrent 700 nye boliger, i tillegg til de 445 som allerede finnes.

Bygningene skal designes slik at de passer godt til menneskene som bor og jobber der. Det vil være variasjon i byggehøyder og størrelser, og førsteetasjene skal være aktive og livlige for å skape et hyggelig bymiljø. En egen arkitekturveileder gir retningslinjer for hvordan bygningene kan se ut. I tillegg skal det bygges et spesielt signalbygg i nordøst, i tråd med KDP3.

I planen er det foreslått å omfordeling arealbruk og utnyttelse mellom ulike områder. Dette ønsker vi ved å sikre aktive førsteetasjer og bedre tilpasning til nærområdene.

Fornebuporten skal bli et nullutslippsområde innen 2027. Derfor planlegges det for å legger vekt på å minimere klimagassutslipp knyttet til både bygging og drift av området.

Det åpnes for å vurdere å en økt andel bolig i den nordre delen av området.

Unity arena

Innenfor området ligger dagens Unity arena. Dette er et prosjekt som vil bidra til å videreutvikle området og det er lagt inn i byplangrepet.  

Her kan du les mer om Unity arena.

Hva skjer fremover?

Planen skal til politisk behandling. Det skjer etter at prinsippsak for Kilenkrysset og Widerøeveien er behandlet.

Dette blir en førstegangsbehandling som kommer før planen legges ut på høring. Når planen er lagt ut på høring vil det være mulig å komme med kommentarer og innspill. I høringsperioden vil det bli arrangert informasjonsmøte.

Hva er et planprogram med byplangrep?

Et planprogram med byplangrep sikrer en helhetlig utvikling. Planen gjennomføres tidlig i byutviklingsprosessen. 

I større område går ofte viktige tema på tvers av delområdene. Planen bistår til en helhetlig vurdering.  Byplangrepet avklarer gate- og byromsstruktur og er et verktøy for å konkretisere og kommunisere mål, rammer og ambisjonsnivå ved utarbeidelse og behandling av reguleringsplaner innenfor området.

Et planprogram med byplangrep inneholder politisk vedtatte føringer. Behandlingen av planen følger ordinær behandling etter plan- og bygningslov. Planprogram med byplangrep er ikke en del av planhierarkiet angitt i Plan- og bygningsloven. Den er ikke juridisk bindende bestemmelser.

Arealplansystemet- ulike veier fra plan til gjennomføring
Arealplansystemet- ulike veier fra plan til gjennomføring

Tidligere medvirkning

Det er gjennomført medvirkning både fysisk og digitalt. Du finner både dokumentasjon og resultater fra medvirkningen kan finnes i medvirkningsplanen. 

Dokumenter i saken

Her finner du dokumentene til saken.

Føringer for planområdet

Planavgrensning reguleringskart Fornebuporten
Planavgrensning kart Fornebuporten

Relaterte prosjekter på Fornebu

Kontaktpersoner