Sandvika sentrum nord omfatter kollektivknutepunktet og det tilstøtende byområdet. Området strekker seg fra Engervannet i øst til Elias Smiths plass i vest og rammes inn av Engervannsveien/Elias Smiths vei i nord og jernbanen i sør.
Området omfatter også vestre del av Engervannet, Rønne elv og deler av Sandvikselva, samt Gamle Drammens vei og flere historiske bygg.
Planprogram med byplangrep ble behandlet over to møter og vedtatt i planutvalget 20. mai 2021. Les den politiske saken her.
Planprogrammet gir føringer for fremtidige detaljreguleringer i planområdet. De viktigste elementene i byplangrepet er:
I planprosessen er det gjort en vurdering av utviklingsmuligheter for Sandvika kollektivknutepunkt. Tre alternativer for fremtidig lokalisering av bussterminalen er vurdert, som følge av jernbanens utvidelse med to nye spor.
Her finner du mulighetsstudien med oversikt over de ulike alternativene.
Planprogram med byplangrep kan du se her.
Arbeidet med planprogram med byplangrep for Sandvika sentrum nord ble igangsatt og gitt prioritet fordi Viken fylke ønsker å bygge hovedkontor på Leif Tronstads plass 7 - arkivsakID 19/15136
Plasseringen er strategisk riktig da Sandvika er knutepunkt for regionen, en rolle som vil ytterligere forsterkes når Ringeriksbanen kommer.
I tillegg er det på sikt planer om å utvide jernbanestasjonen med to nye spor, noe som blant annet utløser behov for ombygging av dagens bussterminal. Videre har flere andre grunneiere i området også uttrykt ønske om en utvikling med høy utnyttelse.
Utviklingen av Sandvika nord må baseres på et helhetlig byplangrep som gir forutsigbarhet for alle og sikrer viktige kvaliteter i området.
Norconsult har på vegne av Bærum kommune utarbeidet en mulighetsstudie for planområdet som grunnlag for arbeidet planprogram med byplangrep.
Planprogrammet redegjør for området slik det er i dag, hvilke mål og ambisjoner kommunen har for fremtidig utvikling, og beskriver rammer, utrednings- og undersøkelseskrav for fremtidig planarbeid innenfor området.
Planprogrammet skal:
Byplangrepet avklarer:
Formålet med planarbeidet er å videreutvikle Sandvika som sentrum i Bærum og Viken og som et effektivt regionalt knutepunkt med høy utnyttelse, samt å sikre utvikling av et attraktivt bymiljø med høy kvalitet i byrom, arkitektur og blågrønn struktur.
Sandvika skal være et attraktivt sted for næringslivet samtidig som det skal være et godt sted å bo. Byen skal ha allsidige sentrumsfunksjoner tilpasset behovene til innbyggere i Bærum og en større region. Det skal være enkelt å orientere seg og trygt å bevege seg i byen.
Vedtak i planutvalget 20. mai 2021
Planutvalget behandlet 20. mai 2021 fastsettelse av planprogram for Sandvika sentrum nord med kollektivknutepunkt.
Forslag til Planprogram med byplangrep for Sandvika sentrum nord med kollektivknutepunkt, som vist i dokument 5324620, fastsettes, jf. plan- og bygningsloven § 12-9.
Maksimal høyde på hovedkontoret til Viken fylkeskommune på Leif Tronstads plass 7 skal være 12 etasjer.
Utvikleren av Elias Smiths vei 10 oppfordres til å finne løsninger i samarbeid med kommunen for aktiv formidling av industrihistorien på stedet og i området.
Forslagene fra Zimmer fikk 1 stemme og falt. Kommunedirektørens forslag ble vedtatt med 8 mot 1 stemmer (SV).
Forslag til Planprogram med byplangrep for Sandvika sentrum nord med kollektivknutepunkt, som vist i dokument 5324620, fastsettes, jf. plan- og bygningsloven § 12-9.
Saksfremlegg (lenke til 21/36644)
Etter vedtak av planprogrammet er det lagt til grunn at Bærum kommune skal utarbeide:
Det er parallelt med dette planarbeidet igangsatt arbeid med Gate- og byromsplan for Sandvika. Denne skal legges til grunn for videre reguleringsplaner innenfor avgrensningen av planprogrammet / byplangrepet.
Planprogrammet vil også følges opp av detaljreguleringer for de enkelte eiendommene.
Detaljregulering Viken hovedkontor – arkivsakID 19/15136