Sandvika sentrum er området fra Sandvika stasjon til rådhuset. Dette inkluderer blant annet Andenæskvartalet (Andenesgården og Aamodtgården), Helgerudkvartalet (Helgerudgården og Kredittkassegården), Tinghuskvartalet og Finstadkvartalet inkludert Otto Sverdrups plass, og Håkon Stenstadvolds plass.
Kommunen bygger byrommene, gatene og torgene, blant annet ny utforming av torget ved stasjonen, i tillegg til teknisk infrastruktur. Andenæs Eiendom bygger mange av bygningene.
Sentrumsområdet skiltes som gågate. Sykkelruten vil gå gjennom Jørgen Kanitz gate. Alle trapper vil få en trillevennlig side for barnevogner, rullestoler og rullatorer.
Det er lagt opp til enveiskjøring for varelevering.
Vegetasjonen tar utgangspunkt i lokal hagekunst og naturen på øyene i Bærumsskjærgården, langs fjorden og i marka. Hvert delområde får en egen sammensetning av arter, farger og blomstring som varierer gjennom sesongen. Vegetasjonen skal også bidra til naturmangfold og et variert insekts-, fugle- og dyreliv.
Anleggsarbeidene skal etter planen begynne høsten 2024 og ferdigstilles i slutten av 2026, med noen restarbeider i 2027.
Illustrasjoner: Asplan Viak
For å sikre gode forbindelser gjennom byen og sikre gode uterom for opphold og arrangementer i Sandvika, arbeider kommunen med en plan for gater og byrom. Les mer om plan for gate- og byromsplan for Sandvika her.
Helgerudkvartalet, S7 og S8 i Sandvika sentrum øst - inngått utbyggingsavtale
Gater og plasser i Sandvika sentrum øst skal gjøres attraktive for ferdsel, opphold og opplevelse. Denne portalen følger arbeidet med utforming og bygging av nye plasser og gater.
Satsingen på Sandvika bygger videre på kommunedelplan for Sandvika som ble vedtatt i 2010. Reguleringsplanen for Sandvika sentrum øst ble vedtatt av kommunestyret våren 2017.
Planen legger opp til at gater, torg, parker og plasser skal være attraktive for ferdsel, opphold og opplevelse. Bebyggelsen skal være bymessig og variert med et rikt utvalg av forretninger, bevertingsteder, offentlig og privat tjenesteyting, kulturopplevelser, kontorer og boliger.
Det er et klart mål at Sandvika sentrum øst skal være et foregangsområde med hensyn til å sikre livskvalitet og meget lave utslipp av klimagasser.
Til sammen åpner planforslaget for en tredobling av dagens bygningsmasse. Dette innebærer minst 45 000m² med publikumsrettet virksomhet, offentlig og privat tjenesteyting og kontor, i tillegg til 600–800 boliger med hovedvekt på småleiligheter (2- og 3-roms).
Sandvika områderegulering 2. gangs behandling ble vedtatt i kommunestyret 31. mai 2017. Les den politiske saken her.