Er du foreldre til barn med spesielle behov

Ambulant veiledningsteam er et lavterskeltilbud som skal gi foreldreveiledning til familier med barn med funksjonsnedsettelser. Dette kan være barn med, eller med mistanke om, blant annet autisme, ADHD, psykisk utviklingshemning, atferdsvansker og Tourettes syndrom og atferd som utfordrer omgivelsene. Veiledningen kan gis hjemme hos familien og tilpasses deres behov. Det kan blant annet være samspillsveiledning og veiledning i konkrete verktøy som gjør hverdagen enklere å håndtere for foreldre og barn. Tilbudet er fleksibelt og kan gis både på morgen, dagtid og på kveld ved behov (07:00-20:00). Vi støtter også familiene i sitt samarbeid med andre instanser rundt barnet.

Hva kan vi tilby:

  • Veiledning i hjemmet
  • Støttesamtaler
  • Diagnoseopplæring
  • Praktiske råd og veiledning i håndtering av utfordrende situasjoner
  • Veiledning i forebyggende tiltak
  • Bidra til positivt samspill, læring og utvikling
  • Bistå med å etablere rutiner og forutsigbarhet for barnet
  • Alternativ supplerende kommunikasjon

Veiledningsteamet bistår med foreldrestøtte, råd og veiledning

Foreldre til barn med funksjonsnedsettelse møter ofte et annerledes og vanskeligere hverdagsliv enn andre foreldre. Generell foreldrekompetanse og generelle råd er ofte utilstrekkelig. Ambulerende veiledningsteam består av fagpersoner med spisset kompetanse på nevroutviklingsforstyrrelser (Autisme, ADHD, et.) og atferdsvansker, og med kompetanse i pårørendestøtte. Ambulerende veiledningsteamet kan bidra med råd og veiledning tilpasset familienes situasjon, og legge til rette for mestring og motivasjon.

Tilbudet er gratis og uten krav til henvisning

Tjenesten er et lavterskeltilbud. Dette betyr at det er gratis og at foreldre selv/en instans nær familien kan ta kontakt etter familiens ønske. Det er ikke krav til at barnet må ha fått stilt en diagnose. Veiledningen er individuelt tilpasset, og varigheten er ikke bestemt på forhånd. Sammen utarbeider vi mål for prosessen, med hensikt om å styrke foreldrekompetanse og bidra til selvstendighet i foreldrerollen.

Veiledning og samarbeid med andre instanser for å sikre et helhetlig tilbud

Veiledningen skjer hjemme, på barnets arena og i våre lokaler (Kommunegården). Ambulerende veiledningsteam kan bidra inn i samarbeid med interne og eksterne instanser. Veilederne har taushetsplikt og samarbeid med andre instanser avklares gjennom et eget samtykkeskjema. Vi benytter tolk ved behov.

Se våre kurstilbud her: