Vi blir flere eldre og vi lever lengre. Bærum kommune skal være et godt sted å bo hele livet, også når vi begynner å bli eldre.

Med prosjektet Fremtidens senioraktiviteter ønsker vi å sette større søkelys på hvilke muligheter vi har for å utvikle relevante og attraktive seniortilbud også til fremtidens seniorer. Målet vårt er at så mange som mulig skal ha en aktiv pensjonisttilværelse som gir mening, mestring og god livskvalitet. 

Illustrasjon til prosjekt Fremtidens seniorsenter.
Illustrasjon laget av Cathrine Bjelke

Mer om bakgrunnen til prosjektet finner du her.

Hvis Henry Ford hadde spurt sine kunder om hva de ønsket seg, ville kanskje svaret ha vært raskere hester. Det er helt naturlig for oss å ta utgangspunkt i det kjente, det som er trygt og det som er komfortabelt. Det er vanskelig å se for seg framtiden. Hvordan verden ser ut om 40 år klarer jeg ikke å forestille meg. Men jeg husker hvordan verden var for 40 år siden.Jeg var 10 år i 1984, da sto telefonen i huset vårt på bordet i gangen. Hvis det ikke var noe som hastet skikkelig, måtte vi vente med å ringe noen til etter klokken 17. Prisen pr minutt på en telefonsamtale var betraktelig billigere om ettermiddagen. I 2024 trenger jeg ikke å ta slike hensyn. I dag har jeg i tillegg telefonen som bank, bibliotek, og postkasse, som treningsveileder og språkkurs og mye mer. Det er i det hele tatt litt rart å fremdeles kalle den for telefon. Det som jeg tar for gitt i dag var det få som kunne se for seg i 1984.

Det er ikke bare teknologien som er i utvikling. Hvordan vi forstår og forholder oss til helse er annerledes enn før. I dag forstår vi helse som noe annet enn fravær av sykdom. Helse skapes gjennom hele livet, og mange av forutsetningene for god helse skapes i samfunnet rundt oss. Deltagelse, aktivitet og fellesskap er viktig for god livskvalitet og for god helse. Dette har en naturlig plass i livene våre gjennom barnehage, skole, fritidsaktiviteter og jobb. Men når du pensjonerer deg, hva da?

Bærum kommune har i lang tid satset på aktiviteter og fellesskap for pensjonistene. Seniorsentrene, eller eldresentrene som de da ble kalt, ble opprettet som en arena for samfunnsdeltagelse for pensjonister. Det er viktig å ha tilgang til møteplasser og en arena for fellesskap og aktivitet når vi går ut fra arbeidslivet. Dette er kanskje enda viktigere nå enn før fordi mange av oss er pensjonister mye lengre enn tidligere.

Dette prosjektet er litt annerledes. Vi har ønsket en stor grad av involvering og inkludering og har brukt dette året på å få frem innbyggerstemmen. Det ble invitert til samtalegrupper på seniorsentrene og til samlinger for innbyggere over 50 år i kommunegården. I tillegg har vi gjennomført brukerundersøkelse på seniorsentrene. Nå har vi samlet og sortert denne kunnskapen slik at vi har fått frem 6 ulike temaområder. Disse områdene har vi også sett på ut fra forskning. Vi har i tillegg snakket med andre kommuner om hvilke erfaringer de har gjort seg når de har jobbet med lignende tema.

1. Nærhet og tilhørighet

Nærmiljøet er viktig for oss. Det er her vi ønsker å skape våre relasjoner og dyrke våre interesser. Når vi blir eldre, kan vi oppleve tap av relasjoner og nettverk. Tilgjengelig møteplasser i nærmiljøet bidrar til at vi knytter nye relasjoner og opplever nærhet og tilhørighet. Det støtter opp om mestring og selvstendighet. Les mer om nærhet og tilhørighet her.

2. Informasjon og kommunikasjon

Det handler ikke bare om å holde seg oppdatert eller å vite hva som foregår. Dette handler like mye om å bli inkludert, sett, og lyttet til. Vi trenger nye måter for å synliggjøre hvordan pensjonister både kan bidra og delta. I tillegg trenger vi dialog om erfaringene rundt en god pensjonisttilværelse og hva det betyr for den enkelte. Les mer om informasjon og kommunikasjon her.

3. Fleksibilitet og forutsigbarhet

Folk har ulike forventinger til sin pensjonisttilværelse. Stort sett ser de for seg å kunne klare seg selv. De tar også ansvaret for seg selv og de rundt dem. Vi trenger et fokus på hvordan eldre blir møtt og sett i samfunnet. Dette handler mye om identitet og rolleforståelse. Det handler også om partnerskapet mellom innbygger og det offentlige. Les mer om fleksibilitet og forutsigbarhet her.

4. Aktivitet og fellesskap

Aktivitet og felleskap er viktig for en god og aktiv alderdom. Det er viktig å holde seg i bevegelse, å lære noe nytt, og å møte andre mennesker. En forutsetning for å holde seg aktiv og møte andre er universell utforming av møteplasser i nærmiljøet. I tillegg trenger vi å jobbe kontinuerlig med å fornye tilbudet. Les mer om aktivitet og fellesskap her.

5. Transport og utemiljø

Fremkommelighet er viktig for å fortsette med aktivitet og ha muligheten til å treffe andre. Vi trenger noen transportløsninger som sikrer mulighetene til å fortsette med å bruke tilbudene så lenge som mulig. Gode utemiljøer med stier, benker og tilgjengelige toaletter gjør det mer attraktivt å bevege seg utendørs. Les mer om transport og utemiljø her.

6. Frivillighet og samfunnsdeltagelse

Å engasjere seg som frivillig gir mestring, mening og livskvalitet. Målet er at vi skaper et samfunn hvor det er enkelt å være frivillig, og hvor de frivillige opplever å bli hørt og anerkjent. En av forutsetningene for dette er at kommunen både tilrettelegger og er en aktiv støttespiller for frivillig sektor. Les mer om frivillighet og samfunnsdeltagelse her.

Prosjektets faser fra start til slutt

Illustrasjon av prosjektets faser

“Ingenting er klart før alt er klart” pleide Erna Solberg å si. Dette gjelder også for et prosjektarbeid slik som dette. Høsten 2024 og våren 2025 skal vi bruke til å utvikle noen konkrete forslag til løsninger. Disse forslagene må deretter testes slik at vi finner ut hva som kan være lurt å videreføre i praksis. I dette arbeidet vil vi fortsette med å invitere inn innbyggere, frivillige organisasjoner og deler av næringslivet.

Har du en hjertesak eller et forslag som du ønsker å fortelle om? Ta kontakt med prosjektleder Cathrine Bjelke på senioraktiviteter@baerum.kommune.no