Det er tatt mange økologiske prøver av totalt 16 innsjøer i Bærum i 2023 og 2024.
Følgende innsjøer er undersøkt:
- Stovivannet
- Bogstadvannet
- Dælivannet
- Burudvann
- Nordre Tjernslitjern
- Engervannet
- Steinstjern
- Snarøytjernet
- Østernvann
- Niskinntjern
- Glitredammen
- Aurevann
- Plassedammen
- Småvann
- Rognlivannet
- Abbortjern.
Resultatene bekrefter tilsvarende prøver tatt i 2020, 2017 og 2014, og viser at det stort sett står bra til med innsjøene i Bærum.
Blågrønnalger
er mange opptatt av, googler man temaet, leser man at de kan være akutt giftige for dyr (hunder, smådyr ol.) og på sikt kreftfremkallende for alle levende vesener.
Generelt kan man si at blågrønnalger i Norge og Norden ikke er spesielt giftige, men man skal ikke bade eller drikke vann der blågrønnalgene er synlige – dvs. der det er et synlig blågrønt «teppe» av alger i vannet. Blågrønnalge-oppblomstringer kan oppstå både i saltvann og ferskvann, og dannes i hovedsak der det er stillestående og næringsrikt vann. De har en karakteristisk blågrønn farge, og er dermed lett gjenkjennelige. I Bærum har vi sett og målt høye konsentrasjoner av blågrønnalger i Stovivannet og Dælivannet, men bare i korte perioder, og ikke ofte (ca en uke hvert 3.år).
Det taes prøver av blågrønnalgene når de oppstår, og hittil har vi kun påvist forholdsvis lite giftige arter.
Gjengroing
av innsjøene med vannplanter er et annet tema innbyggerne våre er opptatt av: Innsjøene våre gror igjen, og dette er en naturlig utvikling som vi ser har akselerert de siste 30 årene, som følge av klimaendringer. Vannplanten vasspest er påvist i Stovivannet og Bogstadvannet, det er vannplanten hornblad som dominerer i Dælivannet og Stovivannet.
Stovivannet og Dælivannet kom dårligst ut mhp økologi i undersøkelsen.