For å ivareta naturmangfoldet må forvaltningen ha god kunnskap om naturen som finnes i kommunen vår. Ved all offentlig forvaltning som berører naturmangfold skal miljøprinsippene i Naturmangfoldloven vurderes.

Kommunen vår huser et svært rikt naturmangfold, som er skapet av spesielle geologiske og klimatiske forhold, og i mange tilfeller tidligere tiders bruk av kulturlandskapet. 

Mye av naturen er godt kartlagt, men det finnes fortsatt gjenværende områder som ikke er undersøkt. De vanligste eksemplene på viktig gjenstående natur er den utvalgte naturtypen Hul eik, store gamle trær og skogsområder i områder med kalkrik berggrunn. Skogslokalitetene er over tid stykket opp og påvirket av menneskers arealendringer, men det finnes fortsatt flere områder der naturgrunnlaget er mer eller mindre intakt. 

Kartlegging av naturtyper og arter i 2024 

For å ivareta naturmangfoldet må forvaltningen ha god kunnskap om naturen som finnes i kommunen vår. Ved all offentlig forvaltning som berører naturmangfold skal miljøprinsippene i Naturmangfoldloven vurderes. For å tilfredsstille kravene i denne loven må kommune ha et oppdatert kunnskapsgrunnlag om naturmangfoldet. Du kan finne Naturmangfoldloven og tilhørende forskrifter på Lovdata. 

Kommunen har nylig fått egen temaplan for naturmangfold med en tilhørende handlingsplan. Arbeidet med kartlegging er en direkte oppfølging av temaplanens strategi 1. Utvikle kunnskapsgrunnlaget kontinuerlig

Som en del av kontinuerlig oppdatering av kunnskapsgrunnlaget gjennomføres det derfor i 2023 flere kartleggingsprosjekter i kommunens byggesone. En oversikt over arealene som skal kartlegges finnes her. Kartet vil oppdateres etter hvert som nye oppdrag utlyses. 

Om prosjektene

  • Kartlegging av naturtyper i byggesonen. Arbeidet følger opp tidligere års kartlegginger der målet er å få en heldekkende oversikt over viktige naturtyper i byggesonen.
  • Kartlegging av kulturlandskap i Lommedalen. Lommedalen har rike kulturlandskaper, men kommunen mangler en helhetlig oversikt over hved, skjøtselsbehov og spesielt viktige områder.
  • Kartlegging av rødlistearter. Kommunen gjennomfører kartlegging av arter i såkalt “hverdagsnatur” for å få mer kunnskap om hvilke naturverdier som finnes i de små og spredte grøntområdene i byggesonen. I tillegg planlegges det å kartlegge insekter, som det finnes mindre kunnskap om enn andre artsgrupper, både i arealer med kjente naturverdier og andre steder. All kartlegging av arter vil fokusere på å identifisere såkalte “ansvarsarter” for Bærum kommune og Akershus fylke, som vi har et ekstra ansvar for å ta vare på i våre områder.
  • Kartlegging av naturtyper i marka. Kommunen har søkt om støtte fra Miljødirektoratet til å kartlegge et utvalg områder i Marka som har spesielt stor potensiale for å huse store naturverdier, og som ikke er kartlagt tidligere. Gjennomføring av dette prosjektet er betinget av at kommunen får innvilget søknaden.

Om kartleggerne som utfører oppdraget 

Kartleggingen vil bli gjennomført av firmaer som har spesialkompetanse på naturkartlegging på oppdrag for Bærum kommune. Firmaene er godkjent av Miljødirektoratet for kartlegging av naturtyper etter gjeldende metodikk, noe som sikrer kvalitet og objektivitet i informasjonen som hentes inn.  

Kartleggingen utføres i fra juni til september, og de som utfører oppdraget er instruert i å være kledt i firmaklær som identifiserer hvilket firma de jobber for. Dersom kartlegger må gå inn i hager og innmark er de instruert i å ringe på hos beboere. Dersom kartlegger har vært nødt til å besøke en hage eller innmark uten at beboere var tilstede, er dette skrivet lagt igjen i postkassen for i informere om besøket. 

Informasjon om funn av natur på din tomt 

Alle funn av viktige naturtyper legges inn i Miljødirektoratets naturbase, og publiseres der i april-mai påfølgende år. Informasjon publisert i naturbase legges også inn i kommunens egen kartløsning.

For informasjon om kartlagt natur i kommunen, se følgende karttjenester på nett: 

artskart.artsdatabanken.no
www.kart.naturbase
https://kommunekart.com/klient/baerum/kart 

Dersom du har ytterligere spørsmål om kartlegging av natur på din eiendom, kontakt Bærum kommune på e-post

Stor, brun sopp