Forord Velkommen til en reise i Bærums rike kulturarv, - fra eldre steinalder, jernalder, middelalder og frem til i dag.
Innledning “Rik på historie” gir et riss av utviklingen fra vår eldste historie til dagens nyere arkitektur.
1. Vår eldste historie Bærums rike naturressurser, fruktbare jordsmonn og beliggenheten ved fjorden la grunnen for tidlig bosetting.
2. Kirker og kirkegårder Religiøse ritualer og samlingssteder har til alle tider hatt sin rolle i samfunnet. I Bærum finnes alt fra førhistoriske gravhauger til moderne gravlunder.
3. Landbruk Frem til midten av 1800-tallet var Bærum en bygd med store landbruksareal og skogområder. I løpet av 1900-tallet har mer enn halvparten av det produktive landbruksarealet måttet vike for utbygging.
4. Samferdsel Siden 1600-tallet har noen av landets viktigste transportårer gått gjennom Bærum. Kongeveien fra Kongsberg til Christiania, nå E18, ble anlagt i 1665.
5. By og tettsteder Det første tettstedet i Bærum vokste fram rundt Bærums Verk og jernproduksjonen. Sandvika var samferdselsknutepunktet som etterhvert ble administrasjonssenter og fikk bystatus i 2003.
6. Forsvar og krigsminner I dansketiden ble Norge trukket inn i kriger mot Sverige. Norge var nøytralt under 1. verdenskrig, men ble sterkt involvert i 2. verdenskrig.
7. Næring, industri og vassdrag De eldste næringene var knyttet til landbruket. Ved siden av ble det drevet flere binæringer, som kalkbrenning og isskjæring. Naturgrunnlaget ga muligheter for verksdrift og industri.
8. Samfunnsinstitusjoner Sandvika er Bærums politiske og administrative senter, med rådhus, politi og domstoler, kulturhus og kino. Kommunen har en rekke helseinstitusjoner og har vært en foregangskommune når det gjelder skoler.
9. Ferie og fritid Ferie og fritid slik vi oppfatter det eksisterte ikke før på slutten av 1800-tallet. Før dette var religiøse helge- og høytidsdager forbeholdt deltagelse i kirkelige handlinger. Med industrialismen kom arbeidernes krav om velferdsordninger, regulert arbeidstid og lønn. Kravet om 8 timers arbeidsdag ble innfridd i 1919.
10. Boliger Det eldste sporet etter boliger i Bærum er langhuset på Wøyen. På Søndre Skotta står ett av våre eldste bevarte bolighus.
11. Parker og hager De eldre, større hageanleggene var i sterk grad påvirket av europeiske hagestiler, gartnere og innførte planter.
12. Nyere arkitektur Mot slutten av 1920-årene fikk den internasjonale modernismen sitt innpass. Denne retningen representerte en større, gjennomgripende forandring innenfor blant annet arkitektur, kunst, vitenskap og teknologi.