Erstatning

Fra 1. januar 2010 vil kommunen ikke lenger dekke skade/tap av klær for barn i barnehage eller elever i grunnskolen. Det er foreldrenes ansvar å erstatte tøy som blir skadet eller borte. Praksis blir da lik som for kommunens ansatte.

I dag yter noen skoler og barnehager billighetserstatning for skade på briller begrenset oppad til kr 450,-. Det er tjenestestedet som dekker billighetserstatningen.

Briller er kostbart og svært nødvendig for de barn som må benytte dette. Kommunen velger å øke erstatningssummen til kr 750,-. Tjenestestedet dekker erstatningen.

Ta kontakt med skolen eller barnehagen for søknadsskjema

For å kunne kreve erstatning, kreves det:

  • at skadevolderen har utvist forsett eller uaktsomhet,
  • at man er blitt påført et økonomisk tap,
  • og at det er årsakssammenheng mellom den forsettlige/uaktsomme handlemåten, og det økonomiske tapet.

Uaktsomhet vil innebære at skadevolderen har vært uforsiktig, og derfor kan bebreides for sin handlemåte. Forsett vil innebære at skaden er voldt med viten og vilje. Kravet om forsett eller uaktsomhet innebærer at skadevolderen ikke er erstatningsansvarlig for uhell eller andre hendelser som skadevolderen ikke kan bebreides for.

Når skadevolderen er et barn

Når det er en mindreårig som med uaktsomhet/forsett har skadet, ødelagt eller mistet en gjenstand som tilhører skolen, kan erstatningskrav rettes mot foreldrene uten hensyn til om foreldrene selv er å bebreide. Dette følger av skadeserstatningsloven § 1-2 nr. 2 hvor det står: «Uansett egen skyld svarer foreldre for skade voldt forsettlig eller uaktsomt av deres barn under 18 år som de bor sammen med og har omsorgen for, med inntil 5.000 kroner for hver enkelt skadevolding».

Forutsetningen for å kreve erstatning fra foreldrene etter skadeserstatningsloven § 1-2 nr. 2, er at barnet har opptrådt forsettlig eller uaktsomt. Ved spørsmålet om barnet kan bebreides, må man vurdere hva som kan forventes av barnet ut fra dets alder og modenhet.

Det er maksimalt kr. 5.000 som kan kreves i erstatning fra foreldrene etter skadeserstatningsloven.

§ 1-2 nr. 2. Skolen retter normalt ikke erstatningskrav mot den mindreårige personlig, eller mot foreldrene med mer enn kr. 5.000, -.

Når skadevolderen er voksen

Når det er en voksen (foreldre eller andre) som med uaktsomhet/forsett har skadet, ødelagt eller mistet en gjenstand som tilhører skolen, kan skolen kreve full erstatning av det økonomiske tapet, også ut over 5.000 kroner.

Standardsats for skade på nettbrett

I tilfeller hvor elevers nettbrett er ødelagt, mistet eller skadet med uaktsomhet/forsett, praktiserer Bærum kommune at erstatning kreves med en standardisert sats. Satsen er kr. 1.650 og økes til 1.950, - fra og med 01.01.2025.

Gratisprinsippet og erstatning i skolen

Utdanningsdirektoratet skriver om gratisprinsippet i skolen på sine nettsider og viser til reglene i skadeserstatningsloven i §§ 1-1 og 1-2. Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus anser at det ikke er i strid med gratisprinsippet dersom kommunen krever erstatning på bakgrunn av det som følger av skadeserstatningsloven §§ 1-1 og 1-2.