Tilbud til minoritetsspråklige elever
Rett og plikt til grunnskoleopplæring
I Norge har alle barn og unge plikt til grunnskoleopplæring, og rett til en offentlig grunnskoleopplæring. Retten til grunnskoleopplæring gjelder når det er sannsynlig at barnet skal være i Norge i mer enn tre måneder. Retten skal oppfylles så raskt som mulig, og senest innen én måned. Plikten til grunnskoleopplæring begynner når oppholdet har vart i tre måneder. Retten og plikten til opplæring varer til eleven har fullført det tiende skoleåret
Særskilt språkopplæring (opplæringsloven § 3-6)
Elevar med anna morsmål enn norsk og samisk har rett til særskild språkopplæring til dei kan norsk godt nok til å følgje den vanlege opplæringa. Særskild språkopplæring skal omfatte forsterka opplæring i norsk og, om det trengst, morsmålsopplæring, tospråkleg opplæring i fag eller begge delar.
Kommunen skal jamleg vurdere om ein elev som har vedtak om særskild språkopplæring kan norsk godt nok til å følgje den vanlege opplæringa.
Kommunen kan gjere vedtak om at eleven skal få opplæringa i morsmål på ein annan skole enn den eleven går på.
- Særskilt språkopplæring er en forsterket, tilpasset opplæring i norsk.
- Tospråklig fagopplæring i fag er opplæring i fag på norsk og på elevens morsmål.
- Morsmålsopplæring er opplæring i elevens eget morsmål.
Skolene kartlegger og vurderer elevene slik at de sikrer at elevene kan norsk godt nok til å følge den vanlige opplæringen.
Innføringsopplæring (Velkomstklasse) (opplæringsloven § 3-7)
Kommunen kan gi elevar som har budd kort tid i Noreg og har fått vedtak om særskild språkopplæring, heile eller delar av opplæringa i særskilde grupper eller klassar eller på særskilde skolar. Kommunen kan berre gi slik innføringsopplæring dersom eleven eller foreldra samtykkjer. Kravet til samtykke gjeld likevel ikkje dersom opplæring gjennom eit særskilt organisert tilbod er nødvendig for å gi nykomne elevar eit forsvarleg opplæringstilbod i ein situasjon der det kjem svært mange fordrivne frå Ukraina.
Kommunen kan gjere vedtak om innføringsopplæring for ein elev for opp til eitt år om gongen, i til saman opp til to år. I vedtaket kan det gjerast unntak frå læreplanar i fag, jf. § 1-4 andre ledd, og fag- og timefordelinga, jf. § 1-6 første og andre ledd
Elever som har kort botid i Norge og har fått vedtak om særskilt språkopplæring, kan få opplæringen i Velkomstklasse. Eleven kan få et slikt tilbud dersom eleven (over 15 år) eller foreldrene samtykker. Innføringsopplæringen for nyankomne elever i Bærum er i velkomstklassene ved Evje (2. -7. trinn) og Hauger (8.-10. trinn). Velkomsttilbudet kan vare inntil to år. Målet med opplæring i et velkomsttilbud er at elevene så raskt som mulig skal lære seg norsk godt nok til å kunne følge kompetansemålene i Kunnskapsløftet i den ordinære opplæringen på nærskolen.
Alle barn i grunnskolealder har rett til å få sin opplæring på nærskolen, altså den skolen som ligger nærmest hjemmet, eller på den skolen som eleven sogner til. Nyankomne elever har rett til å gå på nærskolen, med mindre de velger å takke ja til et tidsbegrenset opplæringstilbud (velkomsttilbud) for nyankomne elever
Oppstartsamtaler
Alle nyankomne elever tilhørende 2 -10 trinn som ikke kan norsk skal ha en oppstartsamtale/ den første kartleggingen på Evje skole (barneskole) eller Hauger skole (ungdomsskole).
Tilhører eleven 1. trinn vil oppstartsamtalen foregå på elevens nærskole
Tolk
God kommunikasjon viktig både for å ivareta rettighetene til barn og unge og for å forebygge misforståelser mellom hjemmet og skolen. Det kan brukes en tolk i samarbeidet mellom skole og hjem. Tolken skal gjengi på norsk hva foreldrene sier på sitt språk, og gjengi hva skolens ansatte sier på norsk. En tolk skal ikke selv delta i samtalen, men kan stille spørsmål for å avklare tvetydigheter i språket. I saker som krever profesjonell tolk, skal ikke barn brukes som tolk. Ektefeller, slektninger, naboer eller kollegaer av foreldrene skal helst ikke brukes som tolk.
Velkomstklassene
Norsk
Velkomstklassene er et tilbud om intensiv norskopplæring til alle nyankomne elever i Bærum kommune som ikke har norsk eller engelsk som morsmål. Evje skole har tilbud til elever fra 2.-7.klasse og Hauger ungdomsskole elever fra 8.-10.klasse.
Se filmen for informasjon om Velkomstklassene