Bærum kommune og Oslo politidistrikt har igangsatt et større prosjekt for å forebygge hatefulle ytringer og hatkriminalitet i Bærum.

 Prosjektet TryggBy skal bidra til at Bærum oppleves som et trygt sted for alle. Trygghet innebærer å kunne være den man er, tro på det man vil og elske den man vil uten å være redd for å bli utsatt for hat, hets eller diskriminering.

Bakgrunn

Bærum kommune har de siste årene deltatt i et nordisk nettverk for forebygging av ekstremistisk hat og vold (Nordic Safe Cities). I 2020 ble konseptet «TryggBy» dannet for de norske byene i nettverket i samarbeid med Gjensidigestiftelsen.

Målet med TryggBy Norge er å samle aktører på tvers av myndigheter og sivilsamfunn, å legge til rette for tiltak som skaper trygghet, fremmer demokrati og mangfold, og gjør innbyggerne robuste og motstandsdyktige mot hat og ekstreme ideologier.

TryggBy-rapporten (2020-2022)

Arbeidet mot diskriminering og for inkludering er avgjørende for å skape et rettferdig og mangfoldig Bærum. Som del av TryggBy-prosjektet ble det i 2020-2022 gjennomført en kartlegging av majoritetsbefolkningens holdninger og minoriteters opplevelser i Bærum. Over 30 frivillige organisasjoner deltok i kartleggingsarbeidet. Du kan lese rapporten her.

Vi vet at også i Bærum føler noen seg utrygge fordi de har blitt utsatt for hatefulle ytringer, diskriminering og fordommer. Slike negative hendelser kan skje i de fleste arenaer i samfunnet: i offentlige rom, på skolen, i jobb- og privat sammenheng, på internett eller i møte med offentlige tjenester.

Hatefulle ytringer og hatkriminalitet har ulike former og uttrykk. Hva som oppleves som hatefullt og skaper utrygghet har en subjektiv dimensjon. En begrensning av hatefulle ytringer som ikke er straffbar må hele tiden diskuteres og veies opp mot å bevare og sikre ytringsfriheten. Like fullt er enkelte ytringer og handlinger klart hatefulle og kan rammes av straffeloven.

Trygg By Norge

Tiltak

I oppfølging av den lokale kartleggingen fokuserer TryggBy-prosjektet nå på tiltak som bidrar til å øke kunnskap og handlingskompetanse i møte med diskriminering, hets og hatefulle ytringer, både blant ansatte i kommunen og befolkningen i Bærum:

Ungdomsgruppe mot hat

Bærum kommune etablerer i samarbeid med Stopp hatprat, Bærum Ungdomsråd og Fellesverket Røde Kors en lokal ungdomsekspertgruppe mot hatprat. Ungdomsekspertene vil få opplæring av Stopp hatprat i å holde workshops for andre unge i Bærum, f.eks. på skoler og fritidsklubber. Hensikten er å øke unges kunnskap og handlingsevne i møte med hatprat både på nett og i hverdagen sin.

I tillegg støtter TryggBy-prosjektet skolene i Bærum i deres arbeid med å skape inkluderende skolemiljø, og motarbeide krenkende språkbruk, fordommer og negative holdninger mot minoriteter, utsatte grupper og andre.

Stopp hatprat - Bevegelsen mot hatprat

Bærum Dialogforum

Bærum Dialogforum skal være en plattform hvor mennesker som representerer ulike grupper og organisasjoner i Bærum kan møtes og samarbeide om å skape positive møteplasser på tvers av befolkningen. Dette kan for eksempel gjøres gjennom folkedialoger, felles middager, workshops, foredrag m.m. Målet er å sammen skape trygge rom hvor folk kan bli kjent, lære om hverandre og snakke sammen om temaer som berører dem.

Brosjyre og informasjonskampanje

Som del av prosjektet utarbeides det nå en veiledningsbrosjyre for håndtering av hatefulle ytringer og hatkriminalitet. Denne vil skissere mulige handlingsalternativer når man opplever eller er vitne til hatefulle ytringer, diskriminering og hatkriminalitet. Brosjyren skal også være en ressurs for mennesker som kan ha en støttefunksjon for utsatte, f.eks. lærere, sosialarbeidere, ledere, helsetjenester, flyktningkontor, m.m.

Brosjyren utarbeides i samarbeid med flere av kommunens tjenester, frivillige organisasjoner i Bærum, Stiftelsen 10. august og politiets nasjonale kompetansesenter for hatkriminalitet. Elever fra Sandvika videregående skole vil designe brosjyren, og utarbeider en tilhørende informasjonskampanje som formidler brosjyrens budskap og innhold.

Har du spørsmål om TryggBy-prosjektet?

Ta kontakt med prosjektkoordinator:

TryggBy-prosjektet er forankret den lokale handlingsplanen for forebygging av hatefulle ytringer, hatkriminalitet og voldelig ekstremisme 2023–2026 .

Kontakt

SLT (Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak) Bærum ble etablert i 2013.

Mari Oppedal

SLT-koordinator

mari.oppedal@baerum.kommune.no

Mob: 46 95 44 95

Kriminalitet, hatkriminalitet, bekymring for radikalisering, vold, seksuelle krenkelser og overgrep.