Bærum kommune og Oslo politidistrikt har igangsatt et større prosjekt for å forebygge hatefulle ytringer og hatkriminalitet i Bærum.
Prosjektet TryggBy skal bidra til at Bærum oppleves som et trygt sted for alle. Trygghet innebærer å kunne være den man er, tro på det man vil og elske den man vil uten å være redd for å bli utsatt for hat, hets eller diskriminering.
Bakgrunn
Bærum kommune har de siste årene deltatt i et nordisk nettverk for forebygging av ekstremistisk hat og vold (Nordic Safe Cities). I 2020 ble konseptet «TryggBy» dannet for de norske byene i nettverket i samarbeid med Gjensidigestiftelsen.
Målet med TryggBy Norge er å samle aktører på tvers av myndigheter og sivilsamfunn, å legge til rette for tiltak som skaper trygghet, fremmer demokrati og mangfold, og gjør innbyggerne robuste og motstandsdyktige mot hat og ekstreme ideologier.
Tiltak
Arbeidet mot diskriminering og for inkludering er avgjørende for å skape et rettferdig og mangfoldig Bærum. Som del av TryggBy-prosjektet ble det i 2020-2022 gjennomført en kartlegging av majoritetsbefolkningens holdninger og minoriteters opplevelser i Bærum. Over 30 frivillige organisasjoner deltok i kartleggingsarbeidet. Du kan lese rapporten her.
Vi vet at også i Bærum føler noen seg utrygge fordi de har blitt utsatt for hatefulle ytringer, diskriminering og fordommer. Slike negative hendelser kan skje i de fleste arenaer i samfunnet: i offentlige rom, på skolen, i jobb- og privat sammenheng, på internett eller i møte med offentlige tjenester.
Hatefulle ytringer og hatkriminalitet har ulike former og uttrykk. Hva som oppleves som hatefullt og skaper utrygghet har en subjektiv dimensjon. En begrensning av hatefulle ytringer som ikke er straffbar må hele tiden diskuteres og veies opp mot å bevare og sikre ytringsfriheten. Like fullt er enkelte ytringer og handlinger klart hatefulle og kan rammes av straffeloven.
I oppfølging av den lokale kartleggingen fokuserer TryggBy-prosjektet nå på å øke kunnskap og handlingskompetanse i møte med diskriminering, hets og hatefulle ytringer, både blant ansatte i Bærum kommune og blant befolkningen i Bærum.
Som del av prosjektet utarbeides det nå en veileder for håndtering av hatefulle ytringer og hatkriminalitet i samarbeid med frivillige organisasjoner i Bærum og flere av kommunens tjenester. Veilederen vil skissere mulige handlingsalternativer når man opplever eller er vitne til hatefulle ytringer, diskriminering og hatkriminalitet. Den skal også være en ressurs for mennesker som kan ha en støttefunksjon for utsatte, f.eks. lærere, sosialarbeidere, ledere, helsetjenester, flyktningkontor, m.m.
I tillegg bistår vi skolene i Bærum i deres arbeid med å skape inkluderende skolemiljø, og motarbeide krenkende språkbruk, fordommer og negative holdninger mot minoriteter, utsatte grupper og andre.
Utover dette jobbes det kontinuerlig med å fremme dialog og å skape gode møteplasser på tvers av befolkningen i Bærum. Bærum skal være en trygg og inkluderende kommune for alle!