Hendelser
27.6.24 - Aurevann vannverk i gang igjen
Arbeidene ved Aurevann er ferdigstilt og vannverket produserer drikkevann som normalt.
Abonnenter i områdene Lommedalen, Bærums verk, Eiksmarka, Østerås, Hosle, Haslum, Bekkestua, Jar, Høvik og Stabekk får igjen vann fra Aurevann. Resten av kommunen får drikkevann fra Holsfjorden.
24.6-27.6.24: Holsfjordvann til alle abonnenter i Bærum
Aurevann vannverk er stengt ut på grunn av planlagt vedlikeholdsarbeid.
Alle abonnenter i Bærum vil få drikkevann fra Holsfjorden vannbehandlingsanlegg på Kattås i denne perioden.
Vannet fra Holsfjorden har et høyt fargetall på grunn av humus i råvannet. Derfor har vannet en svak gul farge i forhold til vannet fra Aurevann. Det har ikke noe å si for drikkevannskvaliteten. Vannet er trygt å drikke.
Noen abonnenter vil oppleve varierende trykk og mer brunt vann en kortere periode. Det kan skyldes av vannet kommer inn fra en annen ende av forsyningsnettet. La eventuelt kaldtvannet renne til det blir klart.
Se mer om drikkevannskvalitet
Drikkevannskvalitet | Hardhetsgrad | Vann og avløp | Bærum kommune (baerum.kommune.no)
9.2.24 Opplever du "gult" vann i springen? Det har en naturlig årsak
Informasjon om drikkevannet til abonnenter på Fornebu og Snarøya
I 2023 tok vi i bruk den nye sjøledningen fra Sandvika til Storøya, som overfører vann fra Holsfjorden via Kattås vannverk til Fornebu og Snarøya. Sjøledningen sikrer oss en mer robust vannforsyning til Fornebu/Snarøya , da vi nå kan få vann inn i området fra to uavhengige vannveier og vannkilder. Inntil nå har abonnenter på Fornebu og Snarøya fått vann via Stabekkledningen fra Aurevann vannverk.
Ulik vannkvalitet fra våre to vannverk
Vannet fra de to vannverkene har litt ulik vannkvalitet. Det mest synlige er fargen. Holsfjordvann er mer gult enn Aurevann, fordi det har et høyere fargetall. Det ses tydelig når man fyller vann i et hvitt badekar. Fargen kommer av humusinnholdet i vannet. Dette er ikke helsefarlig. Begge vannkvalitetene er godkjent av mattilsynet.
Fargetallet for Holsfjordvann er 16-18, mens det for Aurevann er 4-5.
Vannprøver
Det skal ikke være nødvendig å ta ytterligere vannprøver fra egen bolig, da vannet testes jevnlig. Vi vil straks sende ut sms, hvis vi har mistanke om avvik i vannforsyningen.
Det er forståelig, at noen stusser over "misfargen". Humus fjernes i vannbehandlingen på Aurevann, men ikke på Kattås. Det bygges nå nytt fullskala vannbehandlingsanlegg på Kattås med fargefjerningsanlegg. Det skal stå ferdig i 2026.
(Se mer info på vannverkets nettside: www.abvann.no/nytt-vannbehandlingsanlegg).
Fleksibel vannforsyning
Vi veksler mellom å forsyne med vann fra Sandvika (med Holsfjordvann) og fra Stabekk (med Aurevann). Det er de store veiprosjektene på E18 , Fornebubanen, vedlikehold og oppgradering av store og viktige overføringsledninger samt vedlikehold på vannverkene, som gjør at vi må legge om vannforsyningen i perioder.
Det vi si at i noen uker/måneder kommer vannet på Fornebu/Snarøya fra Holsfjorden og andre uker/måneder fra Aurevann.
Det produseres og forbrukes vanligvis ca. 7-8 millioner m3 vann fra Aurevann og 5-6 millioner m3 fra Holsfjorden i året. Normalt får 2/3 av kommunens innbyggere vann fra Aurevann, men for tiden har vannverket lavere kapasitet og forsyner ca. 1/3. Det vil si at Fornebu og Snarøya må regne med å få Holsfjordvann en stund fremover.
Utforming av internt fordelingsnett kan påvirke vannkvaliteten
Det kan forekomme forringet vannkvalitet i store boligkomplekser med lange private vannledninger. Vann som varmes opp i bygningen, kan føre til økt vekst av biofilm i rørsystemet og vannet kan ta lukt og smak fra vannrørene på veien fra inntaket til kranen. Dette er heller ikke helsefarlig, men kan gi en ubehagelig smak- og luktopplevelse.
Driftssentral
Ring vakttelefonen ved hendelser på det kommunale vann- og avløpsnettet som husstand uten vann, lavt trykk, vannlekkasjer, kloakklekkasjer og tilstopping av kloakkledninger. Telefonnummer: 67 50 60 60
Bemannet driftssentral mandag til fredag kl. 07.30-15.00.
Kveld, helg og natt er det hvilende vakt for akutte hendelser.