Flyfoto av prosjektet Gravsbekken for Vann og avløp

Kommunen legger nytt ledningsnett for å redusere risiko for tilbakeslag og oversvømmelse, og for å forsterke vannforsyningen på Bekkestua. Dette er etappe 2 (siste) av et stort prosjekt i området.

Nøkkeldata

Type prosjekt
Separering av spillvann og overvann og forsterkning/fornying av vannledningsnettet
Anleggsmetode
Graving og ulike No-Dig-metoder
Prosjektfase
Detaljprosjektering
Planlagt anleggsstart
Vår/Sommer 26
Planlagt anleggstid
3 år

Hva skal vi gjøre?

Vi skal rehabilitere avløpssystemet ved å separere spillvann (kloakk) og overvann (regnvann) som renner i den eksisterende bekkelukkingen i Gravsbekken og forsterke vannforsyningen i området ved å erstatte den eksisterende ledning for en ny med større diameter.

Hvor skjer det?

Gravsbekken etappe 2 er en naturlig videreføring av Gravsbekken etappe 1 som ble ferdigstilt sommeren 2022. Ledningstraseen starter fra krysset Brageveien/Nadderudveien og går til Hosleveien i nord, med avgreninger mot Nadderudveien og Fagertunveien.

Kartforklaring

Grave- og utblokkingsarbeid - Blå strek
Grave- og utblokkingsarbeid
Strømperehabilitering (utført vinter/våren 2024)
Strømperehabilitering (utført vinter/våren 2024)

Hvorfor gjør vi det?

Gravsbekken ble lukket på slutten av 1950-tallet som en del av urbanisering og utbygging i Bærum. Bekkelukkingen ble utført som en fellesledning for kloakk og smelte- og overflatevann som fører til renseanlegget.

I perioder med mye regn har det tidligere samlet seg overflatevann på bakken på steder som ikke klarer å infiltrere/fordrøye vannet. Eksisterende avløpsledning har ikke nok kapasitet ved større nedbørsmengder, og dette har medført tilbakeslag i noen utsatte boliger.

Ledningen er nå moden for rehabilitering og overvannet skal samtidig avskjæres til en ny overvannsledning, som legges i samme trase. Overvannet vil videre føres rett til Øverlandselven istedenfor å belaste avløpssystemet og renseanlegget unødvendig.

Noen områder innenfor prosjektet har vannledninger som har høy alder. Disse ledningene har blant annet større mulighet for vannlekkasjer. For å sikre bedre driftssikkerhet skal disse vannledningene fornyes, samt etablering av nye kommunale ledninger med tilhørende kummer.

Prosjektet vil bl.a. bidra til redusert forurensing i både Øverlandselven og Oslofjorden, redusert fare for kjelleroppstuvning og bedre klimatilpasning ved store nedbørshendelser, samt gi bedre drikkevannskvalitet og brannvannsdekning til det berørte område da vann-nettet samtidig oppgraderes.

Hvordan gjør vi det?

Graving

For å kunne legge nye spillvann- og overvannledninger, må vi grave opp en konvensjonell grøft ned til eksisterende ledninger og kummer.
Vannledninger som ligger samme trasé, vil bli erstattet med en ny vannledning med større diameter. Total lengde på traseene er ca. 1200 m.

Utblokking av eksisterende vannledning

I områder hvor vannledningen ligger ikke i samme traseen enn avløpsledningen og hvor det lar seg å gjøre, skal ny vannledning etableres ved inntrekking i eksisterende ledning som blokkes ut. Det er da kun behov for punktoppgraving på tilkoblede stikkledninger for vann fra boliger og grop for inntrekking ny hovedledning. I tillegg blir det eventuelt gravd ut for etablering nye kummer som blant annet skal benyttes for ny tilknytning av eksisterende stikkledninger.
Total lengde på traseen er 140 m.

Strømperenovering av eksisterende avløpsledning

Rehabilitering av noen avløpsledninger i prosjektets område gjøres ved at det føres en «strømpe» inn i det gamle røret. Denne blåses opp og herdes med damp. Resultatet er da et fullverdig, nytt plastrør i det eksisterende røret. Installasjonen foregår i de fleste tilfeller fra eksisterende kummer, normalt uten oppgraving. Kort tid etter installasjonen blir tilkoblingene til husene gjenåpnet.
Total lengde på traseen er 440 m. UTFØRT VINTEREN/VÅREN 2024

Hva skjer når?

Detaljprosjektering og forberedende arbeider til prosjektet er i stor grad ferdigstilt.

Berørte grunneiere vil bli kontaktet i løpet av vinter/vår 2025 for å inngå avtaler om midlertidig bruk av eiendommer og erstatning. Det er i kommunens interesse å få på plass alle nødvendige avtaler før anleggsarbeidene starter

Antatt oppstart for anleggsutførelse er våren 2026 og planlagt anleggstid er 3 år.

Hvem er ansvarlig?

Bærum kommune er byggherre. Kommunens representanter er prosjektleder Rosario Fernandez Fagre.

Se kontaktinformasjon nederst på siden. 

Relevante dokumenter:

Utsendt informasjonsbrev 1

Utsendt informasjonsbrev 2

Utsendt informasjonsbrev 3

Utsendt informasjonsbrev 4

Oversiktsplan som pdf

 

Kontaktpersoner