Fra og med 1. april åpnes sesongen for elsparkesykkelutleie i Bærum. Det vil for 2025 bli et større tilbud med elsparkesykler fra flere utleiere.

I fire år har Bærum tilbudt utleie av elsparkesykler for å få ned bilbruken og gjøre det enklere for innbyggerne å reise grønt. «Mikromobilitetstjenesten» var et samarbeidsprosjekt mellom Asker, Bærum og Ruter, som pågikk fra 2020 til 2024. Tjenesten er et verdifullt supplement til det eksisterende kollektivtilbudet, de bidrar til å redusere bilbruken, og gjør det enklere for innbyggerne å reise uten bil, viser evalueringen av prosjektet.

I 2025 vil tre nye aktører tilby elsparkesykler i Bærum, i tillegg til Tier (nå Dott). Disse er Ryde, Voi og Surf. Ruter har på vegne av kommunene inngått en avtale som setter rammer for drift og sikrer et godt samarbeid.

Antallet elsparkesykler vil tredobles fra rundt 1000 til 3200. Behovet for å øke eller redusere antall kjøretøy vil bli vurdert fortløpende. Aktørene som også tilbyr elsparkesykler i Oslo vil tilby turer på tvers av kommunegrensen mellom Bærum og Oslo.

Kom i gang

El sparkesyklene kan leies via Ruter sin app, eller via utleierne sine egne apper.

Hvor kan du parkere?

I sentrumsområdene Lysaker, Bekkestua og Sandvika vil alle måtte parkere innenfor oppmerkede parkeringsområder eller i stativ.

Utover dette kan du parkere fritt, men med visse hensyn:

  • Parkering skal skje inn mot sideareal og det skal være minst 2 meter fri gangbredde igjen på fortauet/gang- og sykkelvei.
  • Det skal ikke parkeres på fortau smalere enn 2 meter.
  • Ikke parker i naturlig gangbane i fotgjengerfelt.
  • Bruk oppmerkede parkeringsarealer der de er tilgjengelig.

Dessverre har elsparkesykler lett for å velte og kan være til hinder, selv om de ble parkert hensynsfullt. Sparkesyklene bør derfor parkeres slik at de utgjør minst mulig fare for å velte, for eksempel godt til side på et fortau, på egne parkerings¬plasser eller i sykkelstativer.

Elsparkesykler som står til hinder for trafikk kan bli fjernet av Bærum kommune sine trafikkbetjenter, i likhet med andre kjøretøy og gjenstander. I slike tilfeller må eier av kjøretøyet betale et inntauingsgebyr. Elsparkesykler som står til hinder eller ulempe kan få parkeringsgebyr for overtredelse av trafikkreglene § 20 fjerde ledd og vegtrafikkloven § 3.

Kart elsparkesykkel
Kartet viser hvilke områder du kan bruke elsparkesyklene. Den beste oversikten finner du ved å åpne appen til utleierne.

Parkering- og ferdselsbegrensninger

Enkelte områder vil ha parkeringsforbud. Utleiernes apper viser hvor du ikke har lov til å parkere. Slike områder vil være skolegårder, naturområder og parker, gravplasser og idrettsanlegg

Kontakt

Ved henvendelser om feilparkerte elsparkesykler kan aktørene kontaktes direkte.

Ryde:

Telefon: +47 67 79 26 44
E-post: support@ryde-technology.com
Åpningstid: Mandag–fredag kl. 09:00–15:00

Voi:

Telefon: +47 92 22 66 66
E-post: supportnorway@voi.com
Åpningstid: Mandag til fredag 08:30 –16:30
Døgnåpen telefon alle dager: +46 216 655 922

Dott:

Tlf: +47 23 50 68 07
E-post: baerum@ridedott.com

Surf:

Tlf: +47 21 51 00 31
E-post: info@surfingscooters.com
Åpningstid: 09-17

Aldersgrense

Utleieselskapene har en høyere aldersgrense enn nasjonal lovgivning for bruk av elsparkesykler:

  • Ryde og Surf: 15 år
  • Voi: 16 år
  • Dott: 18 år

Råd og regler om bruk av elsparkesykler