TETT PÅ

er en langtidsrettet kvalitetssatsing som startet i 2020. 110 barnehager deltar, med over 2000 ansatte og 7100 barn i private og kommunale barnehager. Målet med TETT PÅ er at barna går i en barnehage med et trygt, utviklende og støttende miljø - det fagmiljøet omtaler som høykvalitetsbarnehage.

Samspill og relasjoner mellom barn og ansatte står i sentrum i en høykvalitetsbarnehage. Satsingen “TETT PÅ” i Bærum kommune har fokus på observasjon, veiledning og refleksjon over egen praksis. Classroom Assessment Scoring System (CLASS) (Pianta et al., 2008; La Paro et al., 2012) brukes som grunnlag for videre utvikling og læring. Videre jobbes det med barn i risiko gjennom «snakke med barn» og «barnets plan».

De fire grunnelementene i Tett på

Barnehagen betyr mye for barns utvikling (Drugli et al., 2016).

Barn er særlig lett å påvirke de første leveårene (National Scientific Council on the Developing Child, 2007) og barnehagekvalitet har avgjørende betydning for barns trivsel og utvikling. Barnehager med høy kvalitet har positiv innvirkning på barns språk, matematiske ferdigheter, motorikk og sosial-emosjonelle ferdigheter. Forskning viser også til sammenheng mellom kvalitet på barnehagetilbud og senere mestring av akademiske ferdigheter i skolen (von Suchodoletz et al., 2023; Ulferts et al., 2019). Barnehager med høy kvalitet har særlig stor utviklingsstøttende effekt for barn fra belastede familiemiljøer (Cornelissen et al., 2018; Zachrisson & Dearing, 2015). Det kan bety at barnehager med høy kvalitet kan bidra til å minske sårbarhet for psykiske helseproblemer og sosialt utenforskap.

Henvendelesskjema til Kompetanseteam barnehage

Basert på det vi vet om virksomme komponenter i profesjonsutvikling, bygger TETT PÅ på noen grunnleggende elementer som skal være gjennomgående og bærende i hele satsingen.

Tett på - Figur 1

Disse er:

  • Et forskningsbasert kunnskapsgrunnlag (kvalitetsdimensjonene i CLASS)
  • Observasjon av prosesskvalitet på hver avdeling
  • Veiledning
  • Refleksjon over egen praksis

I TETT PÅ fokuseres det på kvaliteten i interaksjonene mellom voksne og barn. For å både måle og forbedre kvaliteten brukes den forskningsbaserte observasjonsmetoden CLASS (Classroom Assessment Scoring System, Pianta et al., 2008). CLASS fokuserer på sentrale områder knyttet prosesskvaliteten i barnehagen: emosjonell støtte, organisering av avdeling og støtte til læring og utvikling.

Observasjon av omsorgs- og læringsmiljøet skal gjennomføres på hver avdeling i alle TETT PÅ-barnehager to ganger i året. Observasjonen utføres av en sertifisert CLASS-observatør. Etter observasjonen får personalet tilbakemelding, som er utgangspunkt for videre veiledning og utviklingsarbeid på avdelingen. Refleksjon over egen praksis er et grunnleggende element i TETT PÅ, fordi vi vet at aktive, praksisnære og individuelt rettede prosesser har god effekt i profesjonsutvikling (Mashburn et al., 2021; Peleman et al, 2018).

TETT PÅ har fagtema som knyttes til de grunnleggende elementene. Fagtemaene legges til tidsmessig utover i satsningen. Slik det blir en progresjon for TETT PÅ-barnehagene, ved at hvert år har sitt fordypningstema. Det er et mål i TETT PÅ at de ulike temaene skal inngå i en helhet og at de ansatte skal oppleve at elementene henger sammen og sees i sammenheng. Innholdsstrukturen kan illustreres med følgende modell:

Fagtema - Figur 2
  • I år 1 handler TETT PÅ om å bli kjent med de grunnleggende elementene (inkludert kvalitetsdimensjonene i CLASS) og strukturen i TETT PÅ.
  • I år 2 er fordypningstema de sårbare barna, med introduksjon av barnets plan. Barnets plan er et hjelpemiddel for å jobbe målrettet og systematisk med barn som strever med reguleringsvansker eller utfordrende adferd. Planen bygges rundt modellen toleransevinduet, og er bygd opp med proaktive og reaktive strategier (Smedsplass, 2023).
  • I år 3 introduseres "Snakke med barn-opplæringen". Dette er en opplæringspakke utarbeidet av RVTS: https://www.snakkemedbarn.no/ Målet er å ruste de ansatte i barnehagene til å fange opp og snakke med barn som har opplevd traumer eller belastninger. Det legges vekt på å lage tydelige koblinger til de øvrige temaene og aktivitetene i TETT PÅ.

Les mer om Beskrivelse av TETT PÅ her